CRVENI KRIŽ FBIH

Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu

Prema podacima zdravstvenih institucija, u BiH je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze

Sedmica borbe protiv tuberkuloze. CRVENO KRIŽ FBiH

Avaz.ba

14.9.2020

Crveni križ Federacije BiH svake godine obilježava sedmicu borbe protiv tuberkuloze u tradicionalnom terminu od 14. do 21. septembra. Ove godine će aktivnosti provesti pod motom „Vrijeme je da prevencija i liječenje zaustave tuberkulozu“. 

Crveni križ se, kao humanitarna organizacija od društvenog značaja, bavi, pored ostalog, i zdravstvenim prosvjećivanjem, i jedan je od najpouzdanijih partnera zdravstvenim radnicima u borbi za sprečavanje epidemija širom svijeta.  

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti edukativne, zdravstveno-socijalne, higijensko-epidemiološke i promotivne aktivnosti. Ova sedmica se koristi za mobiliziranje javnosti i podizanje svijesti o značaju borbe protiv tuberkuloze.

Također, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine je štampao poster i doplatne poštanske markice u apoenima od 0,20 KM koje će JP BH POŠTE i H POŠTE Mostar putem svojih filijala distribuirati tokom ove sedmice. 

- Markice za građane u apoenima od 0,50 KM će naši aktivisti na javnim mjestima, mijenjati za humanitarni prilog. Posteri će, također, biti dostupni na javnim mjestima.  Uzimajući u obzir novonastalu situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa, aktivnosti će u saradnji sa općinskim strukturama i zdravstvenim radnicima biti usmjerene na  

- organiziranje edukativnih predavanja za prevenciju i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite posebno oboljelih od tuberkuloze sa posebnim osvrtom na zaštitu od koronavirusa

- organiziranje akcija darivanja krvi

- provođenje akcija vezanih na provođenje higijensko-epidemioloških mjera (čišćenje i dezinfekcija)

- prikupljanje humanitarnih priloga u zamjenu za markice

- distribucija informativno-edukativnog materijala (na javnim mjestima, u školama, zdravstvenim ustanovama...)

- organiziranje informativne kampanje putem medija

- anketiranje građana

- obilazak oboljelih od tuberkuloze i uručivanje prigodnih poklona i informativnog materijala oboljelim i njihovim porodicama, saopćeno je iz Crvenog križa.

Iako oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih živi u zemljama Azije i Afrike. Prema podacima zdravstvenih institucija, u BiH je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja osoba oboljelih od tuberkuloze. Najviše prijavljenih slučajeva je u dobnoj skupini iznad 65 godina. Treba istaći i da je neliječena ili slaboliječena tuberkuloza pogodnije tlo za obolijevanje od koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.