USVOJENA INICIJATIVA

Arapović: Psiholozi će imati brži, transparentniji i lakši put do zasluženih specijalizacija

Pravilnik je finaliziran, dobio je potrebne saglasnosti, tehnička obrada je u toku, te se ovih dana može očekivati njegova objava u Službenim novinama Federacije BiH

A. Čengić / Avaz.ba

Arapović: Usvojena inicijativa

Foto: Arhiv


Na incijativu psihologa, članova Komore psihologa u nastajanju, krajem jula Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputio je pitanje Federalnom ministarstvu zdravstva o statusu Pravilnika i programa specijalizacije iz kliničke psihilogije.

Predložio je i incijativu da se za sve zdravstvene radnike i zdravstvene saradnike pripreme izmjene „Pravilnika o specijalizacijama i subspecijalizacijama doktora medicine, doktora stomatologije, magistara farmacije i inžinjera medicinske biohemije“, koji će sada obuhvatiti i medicinske saradnike, kao što su budući klinički psiholozi.

Inicijativa je prihvaćena što se vidi iz odgovora koji je Arapović dobio od Ministarstva, a koji je potpisao ministar Vjekoslav Mandić.

- Inicijativa je privedena kraju. Psihologija je poseba i specifična branša koja podrazumijeva da psiholozi mogu raditi u medicinskim i u nemedicinskim poslovima. Njima je bilo onemogućeno da rade specijalizaciju, odnosno da sutra mogu biti priznati, ako ništa kao medicinski saradnici, da mogu raditi u bolnicama. To je bila poenta inicijative - rekao nam je Arapović.

Pravilnik je finaliziran, dobio je potrebne saglasnosti, tehnička obrada je u toku, te se ovih dana može očekivati njegova objava u Službenim novinama Federacije BiH.

- Psiholozi će sada moći dobiti specijalizaciju jednako kao i drugi. Moći će se otvoriti nova radna mjesta na kliničkim centrima i drugim medicinskim ustanovama, a dobit će zvanje klinički psiholog. Imamo stotine, ako ne i hiljade izvrsnih studenata psihologije, magistara, čak i doktora nauka koji ne mogu da napreduju zbog ovakvih prepreka. S druge strane društvo još uvijek nije prepoznalo važnost ili korist od uloge psihologa u odgoju i obrazovanju. Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na temeljitom i brzom odgovoru. Nadam da će budući specijalizanti imati brži, transparentniji i lakši put do zasluženih specijalizacija, na dobrobit zdravstvenog sistema i građana - rekao nam je Arapović.

Smatra da svaka institucija u društvu koja broji više od 50 ljudi treba da ima jednog psihologa. 

- Obzirom da sam odgovor dobio prije 15-ak dana, svaki dan očekujemo da se novi Pravilnik objavi u Službenim novinama Federacije BiH. Očekujemo da onog momenta kada se raspiše prvi konkurs za specijalizacije, da se na tom spisku nađu i psiholozi - zaključio je Arapović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na