SASTANAK S ČOVIĆEM

Plenković: Vjerujem da će HDZ BiH i druge stranke u okviru HNS-a ostvariti kvalitetan rezultat na izborima u Mostaru

Informirao sam Plenkovića o tome da ću 16. sjesti s gospodinom Izetbegovićem i vjerujem da ćemo kroz naša izaslanstva vrlo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona, rekao Čović

Plenković poručio da će razvijati saradnju sa sva tri konstitutivna naroda. Anadolija

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

14.9.2020

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović danas se u Mostaru sastao se s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem.


Kako je Čović kazao na pres-konferenciji nakon sastanka, s Plenkovićem je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, o tome kako su završeni netom izbori za Sabor u Republici Hrvatskoj.


- S te strane smo upoznati s dinamikom i onim što Vlada Republike Hrvatske namjerava uraditi na nekim našim zajedničkim projektima koje smo davno pokrenuli između BiH i Hrvatske. Naravno, predsjednika sam informirao o našim predstojećim lokalnim izborima i time kako HDZ s našim partnerima želi osvojiti sve mandate za načelnike u gradonačelnike tamo gdje su Hrvati većina. Na poseban način sam ga informirao o Mostaru gdje ćemo konačno nakon 12 godina imati Gradsko vijeće i izabranog gradonačelnika. Također, informirao sam ga i o tome da ću 16., tj za dva dana sjesti s gospodinom Izetbegovićem i vjerujem da ćemo kroz naša izaslanstva vrlo brzo otvoriti razgovore za izmjenu Izbornog zakona. Drago mi je da Vlada Republike Hrvatske ima veliko razumijevanje za prilike u BIH, a posebno kada je u pitanju odnos dvije sestrinske strane - rekao je Čović.



Plenković poručio da će Hrvatska kao i do sada snažno podupirati BiH. anadolija

Plenković je iznio da su zajednički konstatirali veliki uspjeh na listi u izbornoj jedinici za Hrvate izvan Hrvatske, gdje su osvojena sva tri izborna mjesta.


- Sa posebnim interesom čuo sam predviđanja i analize pred izbore ove jeseni u BiH, s posebnim naglaskom upravo na Mostar u kojem nije bilo 12 godina izbora, što je poseban izazov. Vjerujem da će HDZ BiH kao i druge stranke u okviru Hrvatskog narodnog sabora ostvariti kvalitetan rezultat i dobiti potporu za svoje politike i programe i odgovornost u jedinicama lokalne samouprave. Što se tiče stava Vlade Republike Hrvatske, mi ćemo kao i do sada snažno podupirati BiH, razvijati saradnju sa sva tri konstitutivna naroda, sa svim građanima BiH, biti ona država koja će BiH podupirati na putu prema EU i Sjevernoatlanstkom savezu. Činimo to uvjereni da je to jedini pravi put i naša istinska uloga, poštujući BiH kao susjednu i prijateljsku državu, poštujući njen suverenitet i iznad svega poštujući i respektirajući političke stranke i institucije koje unutarnjim dogovorima trebaju postizati daljnja pitanja koja su vezana za funkcionisanje BIH. Nama je bitno da u tom kontekstu poštujemo načela jednakopravnosti, osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda i to u kontekstu 25. obljetnice Dejtonskog sporazuma - rekao je Plenković.

Plenković boravi u posjeti Mostaru gdje prisustvuje ustoličenju novog mostarskog biskupa Petra Palića, za kojeg je rekao da ga lično poznaje, a i također da uputi izraze poštovanje prema dosadašnjem biskupu Ratku Periću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.