ARHIV BiH

Potpisan sporazum o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe

Mjere koje su poduzete zbog širenja koronavirusa nisu usporile realizaciju ovog projekta

Avaz.ba / Anadolija

S potpisivanja sporazuma

Foto: Anadolija


U Sarajevu je upriličena ceremonija potpisivanja sporazuma o preuzimanju opreme za digitalizaciju arhivske građe između Arhiva Bosne i Hercegovine, Generalne direkcije Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), prenosi Anadolija.

Potpisivanju u prostorijama Arhiva BiH prisustvovali su direktori arhiva u BiH i predstavnici TIKA-e.

Koordinator TIKA-e u BiH Muhamed Unal podsjetio je da su se danas okupili povodom realizacije projekta u okviru protokola o saradnji potpisanog između državnih arhiva Turske i BiH.

- U okviru ovog projekta planirane su i uzvratne posjete eksperata arhiva dvije zemlje koje će raditi na očuvanju zajedničke građe. Danas smo isporučili opremu potrebnu za realizaciju digitalizacije osmanske arhivske građe koja se nalazi u BiH - pojasnio je Unal.

Izrazio je zadovoljstvo što je TIKA bila dio jednog ovakvog projekta.

- Kao rezultat digitalizacije osmanske građe, naredni korak će biti prevođenje na turski jezik tih dokumenata, koji su pisani na staroosmanskom. To će biti veoma značajno radi daljnjeg istraživanja i analize od strane eksperata dvije zemlje. Radi se o sedam profesionalnih skenera. Po jedan uređaj će biti doniran Arhivu BiH, Arhivu RS-a, Historijskom arhivu u Sarajevu, arhivima Unsko-sanskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog - rekao je Unal.

  • Arhivi imaju obavezu da čuvaju arhivsku građu

    Arhivi imaju obavezu da čuvaju arhivsku građu

    Foto: Anadolija


O današnjem sporazumu i projektu digitalizacije arhivske građe govorio je i direktor Arhiva BiH Saša Klepić koji je kazao da su u trećoj fazi realizacije ovog značajnog projekta.

Kako je kazao, mjere koje su poduzete zbog širenja koronavirusa nisu usporile realizaciju ovog projekta.

- Dinamiku ćemo dogovarati u narednom periodu, a u skladu sa situacijom i u jednoj i drugoj zemlji - istakao je Klepić.

Ukazao je i na značaj i dobru saradnju između Arhiva BiH i drugih arhivskih institucija u BiH.

- Želja nam je da svi zajedno učestvujemo i na drugim projektima koji nas čekaju u budućnosti, a ima i mnogo. Mi smo arhivska služba koja je jako dobro organizovana u našoj zemlji i nema nijedan razlog da zaostajemo za arhivima drugih zemalja kada je u pitanju kompletna digitalizacija građe koju baštinimo. Ovaj projekat možemo tretirati kao jedan pilot projekat gdje ćemo sami sebe testirati, gdje smo obezbijedili i početni nivo opreme, koji je jako vrijedan i dragocjen - pojasnio je Klepić.

  • Potpisivanju u prostorijama Arhiva BiH prisustvovali su direktori arhiva u BiH i predstavnici TIKA-e

    Potpisivanju u prostorijama Arhiva BiH prisustvovali su direktori arhiva u BiH i predstavnici TIKA-e

    Foto: Anadolija


Zahvalio se "TIKA-i koja je u sklopu ovog sporazuma našla način da kupi ove mašine".

- To treba da bude podstrek svim institucijama u BiH da krenemo sa razmišljanjem u ovom pravcu - rekao je Klepić.

Prema njegovim riječima, svaki arhiv, njih sedam u BiH i Brčko distrikta, je svoj način počeo proces digitalizacije.

- Kada je u pitanju Arhiv BiH, mogu vam reći da smo mi digitalizovali ni tri posto građe. Ovih sedam uređaja košta preko 200.000 KM. Sporazumom kojeg smo danas potpisali, svaki skener prelazi u trajno vlasništvo svakog arhiva i na njemu će se primarno digitalizovati građa iz osmanskog perioda, a nakon toga svaki menadžer određuje prioritete šta će se raditi na toj mašini - dodao je Klepić.

Među direktorima arhiva koji su prisustvovali današnjoj ceremoniji bio je i direktor Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mumin Isić, Unsko-sanskog kantona Fikret Kovačević, Tuzlanskog Omer Zulić, Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić i Srednjobosanskog kantona Spomenka Pelić.

- Arhivsku građu u BiH treba čuvati. Arhivi imaju obavezu da čuvaju arhivsku građu. Prema arhivskoj građi društvo se odnosi vrlo loše, ne samo u BiH nego i šire - kazala je Pelić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na