MINISTAR POTVRDIO

Jupić: U ZDK 400 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, riješen problem testova

Imamo kontinuirani ali umjereni porast oboljelih, što pokazuje da je Krizni štab odigrao značajnu ulogu, rekao Jupić

Jupić: Dva problema. Arhiv

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

14.9.2020

Broj oboljelih od koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) bliži se broju od 1.900 ljudi, a trenutno je aktivnih 400 slučajeva zaraze, poručio je Adnan Jupić, ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK.


- Specifikum ZDK je da mi praktično od marta, od prvog slučaja oboljenja u FBiH koji je zabilježen u Zenici, imamo kontinuirani ali umjereni porast oboljelih, što pokazuje da je Krizni štab odigrao značajnu ulogu i postigao uspjeh u smislu usporavanja širenja pandemije - kaže Jupić.


Ponovio je da se zdravstveni sektor suočava sa dva problema, nedostatkom i zamorom zdravstvenog kadra, te stalnim manjkom testova za koronavirus. Ipak, dobre vijesti su da je ZDK od Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) dobio donaciju od 6.000 testova, koji će biti podijeljeni Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj.

- Na taj način, uz 1.500 testova koji su ranije nabavljeni sredstvima Vlade ZDK, preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), riješen je problem testova za jedan kraći period. Već smo preduzeli aktivnosti na nabavci nove količine - zaključio je Jupić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.