PODRŠKA PSIHOLOZIMA

Arapović: Zakon nam treba sutra, tehnička opravdanja i odugovlačenja nisu prihvatljiva

Postajemo mnogo ranjivije društvo, jer mentalno zdravlje uzimamo zdravo za gotovo, naveo Arapović

A. Č. / Avaz.ba

Arapović: Postajemo mnogo ranjivije društvo

Foto: Arhiv


U ovom vremenu borbe s pandemijom, narušavanje mentalnog zdravlja djece, omladine i odraslih ostavlja velike posljedice na stabilnost pojedinaca, porodica, školstva, zdravstva, pravosuđa, svih javnih institucija, te poslovanja kompanija, smatra Adis Arapović, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

Podržava nastojanja stotina ili hiljada psihologa kojima je nedovršen zakonodavni okvir suzio mogućnosti zapošljavanja i adekvatne uloge u društvu. 

- Postajemo mnogo ranjivije društvo, jer mentalno zdravlje uzimamo zdravo za gotovo. Vremena su takva da u svakoj školi i fakultetu nastavnicima, učenicima i studentima, ali i policajcima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji ostaju bez posla, ljudima na socijalnoj margini i mnogim drugima mora biti pružena stručna pomoć i psihosocijalna podrška u svakodnevnom radu i suočavanju s problemima - napisao je Arapović na svom Facebook profilu.

  • Odgovor na zastupničko pitanje

    Odgovor na zastupničko pitanje

    Foto: Avaz


Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH na Facebooku je napisao "da je ovo idealan trenutak da ministarstva obrazovanja zaposle psihologe“. 

- Međutim, prepreka je nedostatak zakona koji bi olakšao zapošljavanje psihologa u školstvu i drugim sektorima. Ministar obrazovanja i nauke KS Anis Krivić to može potvrditi. Tražio sam od Ministarstva rada i socijalne politike FBiH da se Zakon o psihološkoj djelatnosti čim prije uputi u parlamentarnu proceduru, kako bi pojednostavili angažman psihologa i dodjelili im prijeko potrebnu i zasluženu društvenu ulogu. Ministarstvo je ovaj Zakon planiralo predložiti u četvrtom kvartalu tekuće godine (odgovor u prilogu). Četvrti kvartal počinje za dvije sedmice. Ambijent se promijenio, Zakon nam treba sutra. Tehnička opravdanja i odugovlačenja nisu prihvatljiva. Ubrzajte donošenje Zakona! - zaključio je Arapović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na