KATEDRALA SRCA ISUSOVA

Jedan od simbola Sarajeva proslavio 131. rođendan, pogledajte kako je izgledao davne 1889. godine

Kamen temeljac je postavljen 20. novembra 1884. godine

N. Ajnadžić / Avaz.ba
  • Katedrala Srca Isusova u Sarajevu 1889. godine

    Katedrala Srca Isusova u Sarajevu 1889. godine

    Foto: Arhiv


Jedan od simbola Sarajeva, Katedrala Srca Isusova, ove godine proslavio je 131. rođendan. Izgrađena je davne 1889. godine, a kamen temeljac je za nju postavljen 20. novembra 1884. godine. Arhitekt je bio Josip Vancaš koji je još tada napravio objekat koji se i danas izdvaja od ostalih.

Katedrala je izgrađena na mjestu gdje je austrougarska uprava namjeravala sagraditi Gradsku tržnicu. Trg ispred katedrale nosi naziv Trg fra Grge Martića.

- Njenu lokaciju izabrao je Benjamin Kalaj, koji je išao s Vancašom i tragao za mjestom. Lokacija nije bila sigurna u samom početku. Benjamin je bio ministar finansija u to vrijeme. Bio je i prva violina tadašnjeg Sarajeva. Kasnije je oko Katedrale išla tramvajska pruga. Tada je remiza bila u parku u Ferhadiji, odnosno današnji Trg oslobođenja - Alije Izetbegovića - kaže nam arhitekt Mufid Garibija.

To je bio Vancašev prvi projekt, a ostavio je neizbrisiv trag u sarajevskog arhitekturi.

Interesantna je po mnogim stvarima, između ostalog i po tome što u sebi ima tesanog kamena i pješčara. Tada je najveći bio objekat katolički u BIH.

- I danas spada u red najvećih, ali i najstarijih takvih objekata. Ali sigurno je da je danas najpoznatiji katolički objekat u BiH - ističe Garibija.

Iznad glavnog ulaza ističe se luk i bogato dekorisana rozeta s dekorativnim staklenim vitražom, a u sklopu donjeg dijela rozete nalazi se kip Srca Isusova. Iznad glavnih ulaznih vrata nalazi se reljef Presvetog Trojstva. Na grbu Kantona Sarajevo nalazi se motiv s rozete koja se nalazi iznad glavnog ulaza, kombinovan s halkom s vrata Svrzine kuće.

23. jula te 1889. godine prvi put su zazvonila katedralska zvona navečer. To je bio pokus, a sljedećeg dana ranom zorom zabrujala su u punoj snazi svoga zvuka. Ljudi su izlazili iz kuća da bi ih što bolje čuli jer je to za Sarajevo nakon pola stoljeća šutnje bio izvanredan događaj.

NA VRH

Podijeli članak na