KATEDRALA SRCA ISUSOVA

Jedan od simbola Sarajeva proslavio 131. rođendan, pogledajte kako je izgledao davne 1889. godine

Kamen temeljac je postavljen 20. novembra 1884. godine

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

15.9.2020

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu 1889. godine. Arhiv

Jedan od simbola Sarajeva, Katedrala Srca Isusova, ove godine proslavio je 131. rođendan. Izgrađena je davne 1889. godine, a kamen temeljac je za nju postavljen 20. novembra 1884. godine. Arhitekt je bio Josip Vancaš koji je još tada napravio objekat koji se i danas izdvaja od ostalih.

Katedrala je izgrađena na mjestu gdje je austrougarska uprava namjeravala sagraditi Gradsku tržnicu. Trg ispred katedrale nosi naziv Trg fra Grge Martića.

- Njenu lokaciju izabrao je Benjamin Kalaj, koji je išao s Vancašom i tragao za mjestom. Lokacija nije bila sigurna u samom početku. Benjamin je bio ministar finansija u to vrijeme. Bio je i prva violina tadašnjeg Sarajeva. Kasnije je oko Katedrale išla tramvajska pruga. Tada je remiza bila u parku u Ferhadiji, odnosno današnji Trg oslobođenja - Alije Izetbegovića - kaže nam arhitekt Mufid Garibija.

To je bio Vancašev prvi projekt, a ostavio je neizbrisiv trag u sarajevskog arhitekturi.

Interesantna je po mnogim stvarima, između ostalog i po tome što u sebi ima tesanog kamena i pješčara. Tada je najveći bio objekat katolički u BIH.

- I danas spada u red najvećih, ali i najstarijih takvih objekata. Ali sigurno je da je danas najpoznatiji katolički objekat u BiH - ističe Garibija.


Katedrala Srca Isusova - Avaz
Katedrala Srca Isusova - Avaz
Katedrala 1900. godine - Avaz
Ulica prema Katedrali Srca Isusova - Avaz
Katedrala Srca Isusova - Avaz

Iznad glavnog ulaza ističe se luk i bogato dekorisana rozeta s dekorativnim staklenim vitražom, a u sklopu donjeg dijela rozete nalazi se kip Srca Isusova. Iznad glavnih ulaznih vrata nalazi se reljef Presvetog Trojstva. Na grbu Kantona Sarajevo nalazi se motiv s rozete koja se nalazi iznad glavnog ulaza, kombinovan s halkom s vrata Svrzine kuće.

23. jula te 1889. godine prvi put su zazvonila katedralska zvona navečer. To je bio pokus, a sljedećeg dana ranom zorom zabrujala su u punoj snazi svoga zvuka. Ljudi su izlazili iz kuća da bi ih što bolje čuli jer je to za Sarajevo nakon pola stoljeća šutnje bio izvanredan događaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.