OBUSTAVA SAOBRAĆAJA

Udruženje poslodavaca traži da Vlada FBiH prolongira radove na rekonstrukciji tunela Crnaja

U pismu upućenom federalnoj Vladi, poslodavci insistiraju na hitnom sastanku, na kojem bi bilo precizno dogovoreno neometano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici, kao i da se obustavljanje saobraćaja ne primijenjuje prije održavanja sastanka

Tunel Crnaja. Arhiv

Avaz.ba

15.9.2020

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ traži od Vlade FBiH da prolongira početak radova na rekonstrukciji tunela Crnaja i obustavljanje saobraćaja na magistralnom putu koji povezuje sjever i jug na dionici Jablanica-Konjic.

U pismu upućenom federalnoj Vladi, poslodavci insistiraju na hitnom sastanku, na kojem bi bilo precizno dogovoreno neometano odvijanje saobraćaja na ovoj dionici, kao i da se obustavljanje saobraćaja ne primijenjuje prije održavanja sastanka, saopšteno je iz ovog udruženja.

- Radi se o jednoj od najprometnijih dionica u zemlji i obustavljanje saobraćaja rezultiralo bi nesagledivim posljedicama i ogromnim štetama za privredne subjekte u BiH, a naročito će se to odraziti na privrednike Mostara, Jablanice, Konjica, ali i za trgovce, turističke i ugostiteljske firme i sve one čija je djelatnost vezana za promet ljudi i dobara, navodi se u pismu.

Poslodavci upozoravaju da privreda BiH već trpi velike posljedice uzrokovane epidemijom virusa korona, te naglašavaju da je obustavljanje saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja, dodatni udarac od kojega će se još teže oporaviti u narednom periodu.

Iz Udruženja podsjećaju na velike posljedice i enormne štete koje je pretrpjela privreda BiH zbog obustavljanja saobraćaja i pravovremeno neriješenog alternativnog pravca tokom rekonstrukcije tunela Vranduk.

- Posljedice bi ovoga puta mogle biti i puno veće, jer je pandemija kovid-19 već snažno uzdrmala privredu FBiH i BiH, navode iz Udruženja poslodavaca, te dodaju da su iznenađeni odlukom Vlade FBiH da se krene u realizaciju projekta rekonstrukcije tunela Crnaja.

Iz Udruženja podsjećaju da je na zajedničkom sastanku predstavnika poslodavaca, federalne Vlade i nadležnih tijela zaduženih za saobraćajnice dogovoreno da se gradi novi tunel, a ne rekonstrukcija postojećeg.

Takođe, podsjećaju na Zakon o cestama FBiH kojim je definisano da se "zabrana ili ograničenje saobraćaja mora pravovremeno objaviti putem sredstava javnog informisanja ili na drugi pogodan način prema mjesnim prilikama i označiti odgovarajućim saobraćajnim znakovima na cesti", što u slučaju obustavljanja saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja nije urađeno.

- Udruženje poslodavaca formiraće ekspertski tim koji će biti na raspolaganju svim članicama Udruženja koje se odluče na sudske tužbe, sa zahtjevima za naknadu štete koju će pretrpjeti, a do koje će nesumnjivo doći ukoliko se istraje na obustavljanju saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Crnaja", upozorava se u saopštenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.