RIJEČ BH. STRUČNJAKA

Antitijela stvorena na prvi oblik virusa ne moraju štititi od drugog

Imunitet vas kraće ili duže vrijeme štiti od ponovne infekcije, kaže virusolog Zvizdić

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

15.9.2020

Sva vjerovanja vezana za koronu i njen utjecaj na ljude vremenom se mijenjaju. Tako se u BiH, preciznije u Tuzli, pojavio prvi slučaj reinfekcije ovim virusom.

Ugledni specijalista medicinske mikrobiologije i virusolog, prof. dr. Šukrija Zvizdić, pojašnjavajući da reinfekcija znači zaražavanje istim tipom virusa, kaže da, kada se osoba jednom inficira jednim tipom virusa, ona razvije neki vid imuniteta.

Zvizdić: Ne znamo kakav je naš imunitet. Arhiv

Kratko vrijeme

- On vas kraće ili duže vrijeme štiti od ponovne infekcije istim tipom virusa. Ovo vrijedi za relativno zdrave i osobe koje imaju normalan imunitet. Ali osobe čiji je imunitet oslabljen na svaku infekciju, virus, bakterije, gljivice reagiraju slabije - rekao je Zvizdić.

Nakon ponovne infekcije istim tipom virusa kod imunološki kompetentne osobe probudi se raniji imunitet i ona nema nikakvu ili ima slabu reakciju na virus u organizmu.

- Ali kod imunološki nekompetentnih ili starijih osoba, kod kojih je istrošen imuni sistem, reinfekcija se može manifestirati razvojem kliničke slike, blaže ili teže - kazao je Zvizdić.

Jasenko Karamehić, jedan od najeminentnijih imunologa i stručnjaka u BiH, za “Avaz” kaže kako šest mjeseci, koliko je prošlo od proglašenja pandemije koronavirusa, nije dovoljno vremena za bilo kakav ozbiljan odgovor s aspekta imunologije ili stvaranja određene protekcije kod onih koji su oboljeli i prebolovali COVID-19.

- U svijetu nema puno slučajeva reinfekcije, ali ih ima. Ako virus mutira, to je drugi soj i ne znači da antitijela koja su stvorena na prvi virus mogu odbraniti od drugog virusa. Ovaj virus je atipičan i stvara nam problem po pravilima imunologije - istakao je Karamehić.

Naglasio je da imuni odgovor svakako postoji i da je to poznata činjenica.

- Koliko će on trajati - mjesec, dva, pola godine, godinu ili više, to će pokazati ispitivanja u vremenu koje je pred nama. U ovom trenutku to ne možemo reći. Niko od imunologa nije rekao da se pacijent može ili ne može ponovo zaraziti, upravo zbog kratkoće vremena. Možemo pretpostaviti da pacijenti koji bi se eventualno ponovo zarazili mogu imati blaže simptome nego što su imali pravi put, jer bi u organizmu trebala postojati određena zaštita. Ovo je hipotetički, jer šest mjeseci ne možete dati odgovor na sve, za to trebaju godine ispitivanja - rekao je Karamehić.

Karamehić: Ovaj virus je atipičan. Arhiv

Uspjeh medicine

Dodao je da je koronavirus od gripe smrtonosniji četiri do pet posto, a skloniji je mutiranju i mijenjanju genetičkog materijala.

- Vakcina će riješiti 60 do 75 posto problema, što je veliki procent i to bi bio veliki uspjeh medicine. Ali neće riješiti sve vezano za ovaj virus, koji pokazuje atipične imunološke odlike i performanse. Ali medicina je pobijedila sve, pa će pobijediti i ovaj virus - zaključio je Karamehić.

Mladi obolijevaju i umiru

- Što se više upoznamo s virusom i njegovom kliničkom slikom, više ćemo toga i otkrivati. Ništa nije vječno, sve se nadograđuje, pa se i tako formira znanje o ovom virusu i bolesti. Treba naglasiti da i mlađi obolijevaju i da mogu umrijeti. Tu nema dileme - kazao je virusolog Šukrija Zvizdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.