REISU-L-ULEMA

Kavazović o smjeni Kozlića: U Banjoj Luci su kršili propise o vakufskoj imovini

Reisu-l-ulemom Kavazović također je komentirao zašto je, zbog utvrđenih propusta u radu, razriješio muftiju IZ Bošnjaka za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmana ef. Kozlića

Husein ef. Kavazović. Arhiv

Avaz.ba

15.9.2020

Novi broj Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod povodom današnjeg jubileja  50. godišnjice od izlaska prvog broja objavio je ekskluzivni intervju sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovićem.

Reisu-l-ulemom Kavazović također je komentirao zašto je, zbog utvrđenih propusta u radu, razriješio muftiju IZ Bošnjaka za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmana ef. Kozlića. 


- Kao reisu-l-ulema ne mogu garantovati da u radu naše Zajednice neće biti propusta, ali mogu garantovati svim članovima i pripadnicima da nećemo skrivati greške i propuste i da ćemo uvijek insistirati na odgovornosti svakog pojedinca, ma ko to bio. Ništa od onoga što se desilo, ne bi se desilo da su odgovorne osobe u Banjaluci poštovale propise Islamske zajednice o vakufskoj imovini. Naprotiv, oni su ih kršili, a odluke viših organa zanemarivali, kazao je reisu-l-ulema.

On je podsjetio da se nakon prvih prijava o tome da se u Banjaluci dešava raspolaganje na vakufskoj imovini od Medžlisa IZ Banjaluka 2014. godine, a koje nije bilo u skladu sa važećim procedurama Islamske zajednice, u proces uključila Vakufska direkcija i vratila ga u okvire i propise Islamske zajednice pred Vijećem muftija koje je donijelo zaključak da se to ispravi. 

- Sada je jasno da se te smjernice nisu poštovale i da su se vodili procesi otuđenja imovine o kojima viši organi IZ nisu bili upoznati. Nepoštivanje propisa i procedura IZ od strane ljudi u MIZ Banjaluka, prije svih predsjednika i glavnog imama, i njihovo samovoljno odlučivanje bez Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Banjaluka, ali nažalost i nepostupanje po zaključku Vijeća muftija od strane muftije banjalučkog i IO Medžlisa i njihovo zanemarivanje upozorenja od strane Vakufske direkcije, doveli su do velike štete na imovini Islamske zajednice", kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da su u toku sudski procesi koji bi trebali pokazati odgovornost svakog pojedinca.

- Možda smo mogli neke od ovih sudskih postupaka i ubrzati, ali smo se plašili da ne požurimo sa sudom ili da nekom ne nanesemo nepravdu", kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema u intervjuu za Preporod, čiji je integralni sadržaj dostupan u digitalnom i printanom izdanju ovog lista, prenosi Mina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.