GORAN ČERKEZ ZA AVAZ

Od 100.000 stranovnika u BiH od koronavirusa umre 20 osoba

Smrtnost je tri do četiri puta manja nego u zemljama koje imaju najrazvijenije zdravstvene sisteme, poput Velike Britanije, Francuske, Španije, Italije...

Čerkez: Smrtnost u BiH je tri do četiri puta manja nego u zemljama koje imaju najrazvijenije zdravstvene sisteme. Arhiv

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

15.9.2020

Na 100.000 stanovnika u Federaciji Bosni i Hercegovini bude 18,6 smrtnih slučajeva od koronavirusa. Ta brojka na niovu države je 20,64. Sa druge strane, letalitet, odnos broja umrlih prema ukupnom broju oboljelih, je 2,7 posto. 

Ovo je za "Avaz" večeras rekao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo.

- Istovremeno je u Belgiji 86,84 slučaja na 100.000 stanovnika, dok je u Španiji 63. Znači naša smrtnost od koronavirusa je tri do četiri puta manja nego u zemljama koje imaju najrazvijenije zdravstvene sisteme, poput Velike Britanije, Francuske, Španije, Italije... A to je posljedica dobrog odgovora, jer, bez obzira na to što ove cifre oboljevanja izgledaju visoke, kod nas je još malo ljudi oboljelo. To je zahvaljujući dobrim mjerama koje smo imali u vrijeme "lock downa". Zatvorili smo na vrijeme granice, sačuvali zdravstveni sistem, kao i treću dob koja najviše umire. Najviše se koronavirusom zaražavaju osobe od 20 do 44 godine, ali najviše umiru oni koji imaju više od 55 godina. To znači da ovi koji oboljevaju najčešće su i prenosioci bolesti starijima - pojašnjava Čerkez.

BiH čeka nabavku lijeka "Remdesivir". Agencije

Dodao je da FBiH, što se tiče terapija u borbi sa koronavirusom, manje - više koristi standardne, koje se koriste i u Evropi i svijetu.

- Još nema terapije koja liječi COVID-19, ali ima onih koje se kombinuju i koje se koriste, a pokazuju određenu efikasnost. Mi smo na listi da dobijemo lijek "Remdesivir" kroz nabavku Evropske Unije i nadamo se da će uskoro i to biti obezbijeđeno - istakao je Čerkez.

Inače, EU je odobrila upotrebu antivirusnog lijeka "Remdesivir" u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, dok je Evropska komisija dala dozvolu za stavljanje u promet ovog lijeka, koji proizvodi američka farmaceutska kompanija "Gilead Sciences".

Čerkez je još kazao kako s evakcina očekuje sredinom iduće godine, a ukoliko se pojavi ranije to može biti samo još bolja vijest.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.