IZVJEŠTAJI

Ubrzati rješavanje predmeta ratnih zločina

Što prije usvojiti državnu strategiju za rad na ratnim zločinima

Konferencija održana video-linkom. Agencije

Piše: G. M. / Avaz.ba

16.9.2020

Izvještaj sutkinje Džoane Korner (Joanne) o procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnom nivou u Bosni i Hercegovini predstavljen je danas putem video konferencije. Konferenciji su prisustvovali i šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec), britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field), te glavna državna tužiteljica Gordana Tadić.

- Žao mi je što mi pandemija nije dozvolila da dođem u Sarajevo. Pandemija je istaknula važnost preporuka koje su date, a to je da se poveća nivo i tempo rada na predmetima ratnih zločina. U svakoj državi je proces postizanja pravde odložen na način na koji niko nije predvidio. No, važno je da se predmeti ratnih zločina dovedu do rješenja prije 2023. godine – rekla je sutkinja Korner.

Dodala je da je u interesu svih, a naročito javnosti, da oni koji su počinili ratne zločine budu procesuirani što prije je moguće. Najodgovorniji su, dodala je, oni koji su naredili ili nisu spriječili događanje ovih ratnih zločina. Na njih se trebaju fokusirati Tužilaštvo i Sud BiH.

- To ne znači da oni koji su direktni počinioci ratnih zločina trebaju izbjeći pravdi. Pravda se može postići ako se što je prije moguće predmeti sa direktnim počiniocima prenesu na kantonalni i okružni nivo. Prvo što se treba dogoditi jeste da stupi na snagu revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina – istaknula je Korner.

Istaknula je da neće biti moguće procesuirati svaku osobu koja je na neki način bila umiješana u neki ratni zločin. Potrebno je napraviti prioritete na nivou Tužilaštva BiH i institucija na drugim nivoima - koji slučajevi su oni koje je moguće procesuirati i gdje ima dovoljno dokaza za presudu.


Konferencija održana video-linkom. Agencije

Kavalek jer u uvodnom obraćanju rekla da više nema vremena za gubljenje, te da će Misija OSCE-a pratiti provedbu preporuka putem svojih redovnih aktivnosti, uključujući praćenje procesa. Zahvalila se sutkinji Korner.

- Nadam se da će se procesuiranje ratnih zločina ubrzati, samo na taj način vlasti BiH mogu osigurati da žrtve i njihove porodice dođu do pravde koja im pripada – naglasila je Kavalek.

Ambasador Fild je rekao da mu je drago što konferenciji pristustvuju predstavnici pravosudnih institucija.

- Još uvijek imamo 600 neriješenih slučajeva, koji obuhvataju 4.500 osumnjičenih. Sve je teže rješavati ove slučajeve, u međuvremenu žrtve i njihove porodice čekaju. Čeka se da Vijeće ministara odobri strategiju za procesuiranje ratnih zločina na državnom nivou. Mi ohrabrujemo Vijeće ministara da što prije usvoji revidiranu strategiju - rekao je Fild.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić zahvalila se ambasadorima na svemu što čine za BiH, za pravosuđe BiH i tužilaštvo na čijem je čelu.

- Nažalost, u BiH je najveći broj predmeta ratnih zločina i vaša pomoć nam je neophodna u rješavanju svih slučajeva. Želim da se zahvalim svim domaćim i međunarodnim organizacijama koje pomažu rad Tužilaštva BiH. Mislim da je sutkinja Korner dala objektivan pristup i da će Tužilaštvo BiH ispoštovati preporuke sutkinje Korner. Neke stvari nisu samo do Tužilaštva BIH. Vidimo nije usvojena državna strategija za rad na ratnim zločinima, a usporio nas je i Covid-19, ali nismo prestali raditi – kazala je Tadić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.