TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica protiv Ranka Petrovića zbog ugrožavanja sigurnosti Vigemarka i tužiteljice Tadić

Optuženi se tereti da je tokom marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom

Vigemark i Tadić. Avaz

Piše: Avaz.ba

16.9.2020

Podignuta je optužnica zbog ugrožavanja osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom, kao i zbog napada na službenu osobu institucija Bih u vršenju poslova sigurnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica se odnosi na prijetnje napadom na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH, Lars-Gunar Vigemarka (Gunnar Wigemark), i glavne tužiteljice Gordane Tadić

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Petrović Ranka, rođenog 1990. godine u Tuzli, nastanjen u Tuzli. 

Optuženi se tereti da je tokom marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom, šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njezino ubistvo, što je kod navedenih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti. 

Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo-Ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz članka 192. i Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.