VANREDNA SJEDNICA

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost za nabavku vakcina protiv korone

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o odobravanju 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prijevoza vakcina

Održana vanredna sjednica. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

16.9.2020

Vijeće ministara BiH dalo je saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojio Informaciju o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid - 19 (Kovaks /COVAX/).

Ovlašteni su ministrica civilnih poslova BiH da potpiše Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) i zamjenik ministrice civilnih poslova, kao potpisnik ovog ugovora u svojstvu svjedoka.

Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za Kovid - 19 (Kovaks), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala.

Vijeće ministara BiH donio je Odluku o odobravanju 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), a prethodno je odobrio izdvajanje ovih sredstava.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid - 19 (Kovaks) sa obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.977,74 KM, a za što je zaduženo Ministastvo finansija i trezora BiH.

Ministarstvo civilnih poslova nastaviće pratiti izvršavanje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid - 19 (Kovaks), o čemu će polugodišnje izvještavati Savjet ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.