DETALJI ISTRAGE SIPA-E

Zekotić otkrio kako su se SDA i SDP složili da se poništavaju glasovi Fahrudina Radončića

Mi ovamo u medijima jedni na druge, gori zemlja, a za stolom se dogovara zajednička krađa SDP-a i SDA, kaže Zekotić

U Sanskom Mostu je jutros izvršen pretres objekata. Avaz

Avaz.ba

16.9.2020

U Sanskom Mostu je jutros izvršen pretres objekata koje koriste tri osumnjičene osobe iz SDA i to zbog izbornih krađa. Slučaj je 2018. godine prijavio Muhamed Zekotić koji je blizak jednom od osumnjičenih Asimu Kamberu. Zekotić je pratio, a zatim i ispričao kako se dogovaraju izborni rezultati.

Kako je "Avaz" ranije pisao, Muhamed Zekotić je dugogodišnji saradnik i komšija Asima Kambera. Od 2014. godine prati kako se krade i na izborima, ali je sve konačno prijavio 2018. godine, a ta je prijava glavni predmet istrage Tužilaštva BiH. 

Tada je rekao da nije bilo lako saznati na koje sve načine funkcionišu izborne prevare, a da je 2018. godina bila vrhunac. 

Sa izbornim krađama se prvi put upoznao 2014. godine kada su, prema njegovim riječima, kadrovi SDA i SDP-a u Sanskom Mostu dogovarali omjer u kojem će biti dopisivani glasovi. 

 - Asim Kamber me tada poslao da prisustvujem sastanku na kojem su SDP i SDA dogovorili omjer dopisivanja glasova. SDP je tražio omjer 60-40 posto u korist SDA na svim nivoima, međutim to ovaj iz SDA nije dozvolio rekao je 'ne znam ja šta ste vi sebi zamslili, ali najviše što možete dobiti je 70-30 za kantonalni nivo, a za sve ostale nivoe 80-20 posto da se dopisuje u korist SDA. Ali ono glavno moraju se rušiti glasovi Fahrudina Radončića, tu su se složili bez problema, dakle da se prave nevažeći listići - priča Zekotić. 

Muhamed Zekotić. Avaz

Na kraju je, prema njegovim riječima jedan od njih ustao da telefonira, vratio se i dogovor koji je predložen je bio prihvaćen.

- Tada sam se šokirao, mi ovamo u medijima jedni na druge, gori zemlja, a za stolom se dogovara zajednička krađa SDP-a i SDA - kaže Zekotić i tvrdi da je još tada počeo sa dokumentovanjem izbornih krađa.

SIPA je jutros pretresla stanove i prostorije Fazira Vukalića, Asima Kambera, SDA-ovog federalnog zastupnika u Parlamentu i Mireli Husić koje je sekretarka SDA Sanskog Mosta.

Zekotić je 2016. godine svjedočio drugim načinima krađe.

Uskoro opširnije...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.