COVID-19

Federalni krizni štab traži uvođenje stanja prirodne nesreće

Ne očekuje se nikakvo povećanje mjera koje već postoje

Goran Čerkez. Printscreen

Piše: G. M. / Avaz.ba

16.9.2020

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zatražit da se proglasi stanje prirodne nesreće. Ovo je kazao danas pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

- Možemo konstatovati da je situacija teška i vrlo ozbiljna u Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Zdravstveni kapaciteti se proširuju u HNK da bi primili oboljele, što izaziva dodatnu zabrinutost. Uglavnom razlozi su povrat s godišnjeg odmora ali i nepoštivanje mjera koje su donesene. Imamo jednu vrlo ozbiljnu situaciju. Slijedom toga Krizni štab će uputiti prijedlog prema Federalnoj upravi civilne zaštite za proglašenje stanje prirodne nesreće – rekao je Čerkez.

Dodao je da ne očekuje nikakvo povećanje mjera koje već postoje.

- Ne smatramo da je potrebno povećavati postojeće mjere. Potrebna nam je pomoć organa koji nisu radili dovoljno na implementacij preporuka iako je to bila njihova obaveza. Nadamo se da će FUCZ proslijediti Vladi i da će biti uvedeno to stanje nakon rasprava na vladi – rekao je Čerkez.

Čerkez je naglasio da je pred nama dug period, te da se očekuje da ovo stanje neće proći još za godinu dana.

- Trebamo biti strpljivi i odgovorni i poštovati samo četiri mjere - distanca, maska, osobna higijena i nemojte biti sami doktori već ako imate respiratorne simptome ostanite kući i nazovite ljekare, nemojte ići na posao - rekao je Čerkez.

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kazao je kako ljudi nisu svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo.

- Šest kantona bilježi više od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika. Među njima najveću incidencu bilježe tri kantona, to su HNK sa 159 slučajeva na 100.000 stanovnika Kanton 10 sa 108 slučajeva i najgori je ZHK sa 202 stanovnika na 100.000 stanovnika - kazao je Musa.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.