SARAJEVO

Delegacija Saveza RVI FBiH uručila zahvalnicu Biseri Turković

Turković je istakla da joj je izuzetna čast dobiti zahvalnicu od populacije, koju poštuje i cijeni, a koja je podnijela veliku žrtvu i dala nemjerljiv doprinos u odbrani BiH

Piše: Avaz.ba

Sa današnje posjete

Foto: MVP BiH


Delegacija Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine posjetila je zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Biseru Turković.  

Delegacija Saveza, koju su činili predsjednik Mujo Aganović, predsjednik RVI paraplegičara Kantona Sarajevo Miralem Hadžić, te članovi Saveza Ševko Hubijar i Admir Atović, uručila je ministrici zahvalnicu za iskazano poštovanje prema braniocima države BiH. Članovi Saveza su naglasili da se ideja za dodjelu zahvalnice javila nakon što je ministrica Turković, u proteklom periodu, svojim aktivnostima i inicijativama iskazala duboko poštovanje prema dobitnicima najvećih ratnih priznanja i populaciji ratnih vojnih invalida paraplegičara.

Turković je istakla da joj je izuzetna čast dobiti zahvalnicu od populacije, koju poštuje i cijeni, a koja je podnijela veliku žrtvu i dala nemjerljiv doprinos u odbrani BiH. Naglasila je da se uspjeh naše zemlje i društva mjeri odnosom prema populaciji ratnih vojnih invalida, koja mora imati veća prava i biti više poštovana i uvažavana.

  • Delegacija RVI FBiH sa Turković

    Delegacija RVI FBiH sa Turković

    Foto: MVP BiH


Predstavnici Saveza su upoznali Turković sa položajem ratnih vojnih invalida paraplegičara, problemima i barijerama prilikom liječenja, ali i drugim problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih porodica koji vode brigu o ovoj populaciji. Istakli su da 480 ratnih vojnih invalida paraplegičara u FBiH, očekuje da se u narednom periodu riješi njihov status i da se pomoć koju primaju izjednači sa primanjima istih kategorija iz drugih konstitutivnih naroda u BiH, uz naglašavanje da su spremni da se odreknu dijela stečenih prava ako je u pitanju interes države BiH, za koju su se borili i u čije temelje su utkali dio sebe.

Pozvali su Turković da u skladu sa svojim mogućnostima pomogne rješavanje problema ove populacije. Ministrica je istakla da će zahtjeve ratnih vojnih invalida paraplegičara delegirati nadležnim institucijama, koje uz podršku i savjete struke, mogu raditi na rješavanju njihovih problema.

Tokom razgovora je istaknuta važnost nastavka snažnije izgradnje države BiH i njenih institucija. Članovi Saveza su naglasili da su, uprkos činjenici da se danas nalaze u teškoj situaciji, spremni na vlastito odricanje ukoliko bi opstojnost BiH bila dovedena u pitanje.

NA VRH

Komentari