ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović potvrdio pisanje "Avaza": Sutra neće biti podrške za "mini Šengen"

Povodom današnje posjete člana Predsjedništva Milorada Dodika Zagrebu, Džaferović je izjavio da je to privatna posjeta te da su hvratske vlasti očigledno odlučile zaobići institucije BiH

Šefik Džaferović. Arhiv

Piše: Avaz.ba

16.9.2020

Dodikova posjeta Zagrebu izazvala je burne reakcije druga dva člana Predsjedništva. O posjeti, ali i sutrašnjoj sjednici Predsjedništva BiH, O2 napravila je intervju s predsjedavajućim Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

Povodom današnje posjete člana Predsjedništva Milorada Dodika Zagrebu, Džaferović je izjavio da je to privatna posjeta te da su hvratske vlasti očigledno odlučile zaobići institucije BiH:

- To je izbor zvaničnog Zagreba, kao i posljedice koje mogu da proizađu. Ja sam oduvijek govorio i govorim da je jako važno da Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju što je moguće bolje odnose, da riješe otvorena pitanja, da unaprijede odnose i da značaj dobrih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nadilaze sva ova otvorena pitanja. Zato sam očekivao od aktuelnog vodstva Republike Hrvatske da krenemo u riješavanje tih otvorenih pitanja. Oni su izabrali drugi put, očigledno izbjegavajući da razgovaramo o tim pitanjima.


Govoreći o "malom Šengenu" Džaferović je potvrdio najave "Avaza" da neće dati zeleno svjetlo za pristupanje BiH ovoj zajednici:

- Mi još uvijek ne znamo šta znači mali Šengen. Ja ću biti za to da se ta stvar dobro izuči, pa da onda pristupimo donošenju odluke. Nećemo uraditi ništa što je na štetu BiH i nećemo ništa raditi brzopleto. Prema tome, prijedlog odluke o pristupanju Šengenu, koju Dodik predlaže za sutra, ne može dobiti podršku, što se mene tiče, sutra u Predsjedništvu. Vidjet ćemo kako ćemo dalje nastaviti. Dakle, zahtjevat ću da Vijeće ministara izvrši detaljnu analizu dosadašnjih bilateralnih sporazuma, šta je sa CEFTA-om, multilateralnih sporazuma i regionalnih sporazuma, da vidimo kako unaprijediti protok robe i ljudi, kapitala i usluga preko granica. Ja sam za to, ali nisam ni za kakav institucionalni niti politički okvir ili bilo šta što može zamijeniti naš evropski put, rekao je Džaferović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.