30. GODIŠNJICA SDA MOSTARA

Izetbegović: Okupili smo Koaliciju i ne idemo s parolom protv, već "Za pomireni Mostar!"

Spreman sam potpisati bjanko papir da sam saglasan s rješenjem koje će nam napraviti eksperti Venecijanske komisije, rekao predsjednik SDA

Piše: M. Sm. Avaz.ba

Skup SDA u Mostaru

Foto: M. Smajkić


Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović večeras je Mostaru prisustvovao svečanosti povodom 30.godišnjice osnivanja ove stranke u Mostaru.

Izetbegović se prisjetio prvog skupa SDA Mostara koji je tog 16.septembra 1990.godine održan na „Veležovom“ stadionu, kazavši da se sjeća svih aktera, kao i dijelova govora svog rahmetli oca, Alije Izetbegovića..

- Bilo je dakle i dobrog i lošeg u ovih 30 godina, ništa nećemo zaboraviti, ali trudit ćemo se više sjećati se dobrog.Ovo je možda najljepši grad u BiH koji može da bude i jedan od najuspješnih gradova i sredina u BiH.Evo, ide i kampanja i okupili smo Koaliciju .Ne idemo sa parolom protiv, već sa parolom za! Za pomireni Mostar, za Mostar koji je spoj tradicije i savremenosti, za čisti i uredni Mostar, za grad koji će biti šampion u turizmu, koji će garantovati svojim stanovnicima zaposlenje, bogat kulturni život i jasnu perspektivu. Za evropski Mostar! Svi ćemo biti uz vas u decembru. Odličan posao ste obavili do sada, i mi iz vrha SDA smo pomagali, dr. Zvizdić posebno. Čestitam Mariću i Špagi na širokoj koaliciji koju su okupili. Trebalo je mnogo pameti i snage da se prvo pobijedi samog sebe kako bi se napravilo jedinstvo u ovakvim okolnostima. Ta pobjeda će ako Bog da omogućiti i onu u decembru-kazao je Izetbegović.

 U izjavi za novinare uoči svečanosti, Izetbegović se osvrnuo i na današnji sastanak s liderom HDZ-a BiH, Draganom Čovićem.

- Nas dvojica imamo relativno dobre odnose. Imali smo dug razgovor kojim smo pokušavali riješiti neke stvari. Nije lako riješti tu kvradraturu kruga, koliko god neko misli neko da je lako neka pokuša. Evo, pozivam ljude u Parlamentu, koji ruže što se ta stvar ne završi i ljude iz međunarodne zajednice. Ja sam spreman potpisati bjanko papir da sam saglasan s rješenjem koje će nam napraviti eksperti Venecijanske komisije. Ne, dakle, političari, već eksperti i pravnici, ali to nije nimalo lako riješiti. Tražio sam od gospodina Čovića da prije nego nastavimo da se te stvari riješe da se formira federalni nivo vlasti, da se popuni Ustavni sud, što koči HDZ i dok se te dvije stvari ne urade mislim da nećemo moći nastaviti sa pregovorima-rekao je Izetbegović.

Zvizdić: S Koalicijom do pobjede u Mostaru

  • Denis Zvizdić u Mostaru

    Denis Zvizdić u Mostaru

    Foto: M. Smajkić


Svečanosti je prisustvovao i Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, koji se u svom govoru, također, osvrnuo na predstojeće izbore u Mostaru i Koaliciju za Mostar koju uz SDA, čine SBB, DF, S BiH i BPS. 

- Očekujemo da ostvarimo potpunu sinergiju svih stranaka koji Mostar vide kao jedinstveni savremeni, multietnički grad, koji u budućnosti treba da bude istinski regionalni ekonomski, kulturni ,akademski i svaki drugi centar ovog dijela BiH. SDA u tom smislu mora ostvariti potpuno jedinstvo svojih redova, potpunu sinergiju sa svim drugim političkim, promostarski opredijeljenim partijama i tu ne smije biti nikakvih podjela. Moramo skloniti personalne, institucionalne, ideološke animozitete na stranu i kao cilj imati pobjedu u Mostaru. Mi ćemo iskoristiti sve naše resurse bez namjere i želje da dominiramo u Koaliciji, ali sa ozbiljnom namjerom i željom da se beskompromisno izborimo za 18 vijećnika sa postizbornom koalicijom koja će osigurati da na čelo grada dođe nosilac liste naše Koalicije. I u tom smislu nećemo dozvoliti da dođe do bilo kakvih postizbornih devijacija. Mostar zaslužuje da konačno dobije vlast koja će osloboditi ukupne prirodne, ljudske, intelektualne, ekonomske i sve druge kapacitete- podvukao je Zvizdić.

Također, prisurnim su se obratili predsjednici Gradskog i Kantonalnog odbora SDA, Salem Marić i Edin Mušić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na