SJEDNICE

Šta će danas odlučiti Predsjedništvo BiH, SAD i Njemačka snažno podržavaju „mini Šengen“

Pred članovima Predsjedništva Dodikov prijedlog koji je inicijativa iz ureda predsjednika Trampa

Predsjedništvo BiH: Ko će biti za, a ko protiv. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

17.9.2020

Pozdravljamo inicijative i aktivnosti koje promoviraju regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose. Ekonomska saradnja može pomoći da se izgradi povjerenje za provedbu teških, ali neophodnih političkih reformi.  

Navodi se ovo u odgovoru Ambasade SAD na naš upit kako gledaju na inicijativu da se BiH priključi „mini Šengenu“.


Veliko tržište

Radi se o jedinstvenom ekonomskom prostoru koji bi, ukoliko bi ga prihvatila i naša država, trebao obuhvatiti BiH, Kosovo, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju i tržište od 18 miliona stanovnika.

I u Berlinu zvanično pozdravljaju balkansku inicijativu, a nemaju ništa protiv američke podrške. Demohrišćanski poslanik Peter Bajer, koji je izvjestilac parlamenta za dijalog Srbije i Kosova i istovremeno povjerenik za transatlantske odnose, to naziva važnom regionalnom saradnjom.

- To je izvorno prije nekoliko godina potaknuto inicijativom njemačke kancelarke Angele Merkel, a nastavilo se godinama s konkretnim uspjesima - rekao je Bajer.

Inicijativu da se o tome raspravlja u Sarajevu podnio je prošle sedmice član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a ona je rezultat nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i američki predsjednik Donald Tramp (Trump), kao i njegova administracija na sastancima u Sarajevu. Ova tačka uvrštena je na dnevni red današnje redovne sjednice.

Međutim, upitno je hoće li ova inicijativa dobiti podršku. Kako smo jučer objavili, Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dostavljen je prijedlog stava u kojem se iznosi zaključak da naša država ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je rečeno, ''izvjesne opasnosti gubitka suvereniteta“ i da su evropske integracije prioritet.

Otvorena ekonomija

Osim toga, iznesene su tvrdnje da bi pristanak BiH na “mali Šengen” značilo prihvatiti i povratak u političku, kulturnu i ekonomsku orbitu Beograda, svojevoljno se integrirati u buduću ''veliku Srbiju''.

Međutim, apsurdno je tvrditi da bi BiH kroz ''mini Šengen'' postala dio takvog procesa, s obzirom na to da su Albanija i Kosovo pridruženi otvorenoj ekonomiji, od koje bi naša država samo imala koristi, a nikako štete.

Putovanje s ličnom kartom

Dogovor o uspostavi ''mini Šengena'' postigle su još prošle godine zemlje zapadnog Balkana, Sjeverna Makedonija, Albanija i Srbija, i odnosi se na to da građani unutar zone mogu putovati s ličnim kartama, a robe i usluge će brže prelaziti granicu zbog posebnog sistema rada. 

Ovaj proces snažno su podržali i bh. privrednici i poslodavci, s obzirom na to da bi njihovi proizvodi lakše i brže dolazili u ostale države.

Danas jedna redovna i dvije vanredne sjednice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za danas je zakazao tri sjednice, jednu redovnu i dvije vanredne.

Redovna sjednica Predsjedništva BiH zakazana je za 11 sati, a na njoj će se razgovarati o šest važnih tema koje se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za "Mali Šengen".

Nakon te sjednice bit će održana vanredna sjednica koju zahtjeva Milorad Dodik s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. 

Potom će uslijedit vanredna sjednica na zahtjev Željka Komšića s jednom tačkom dnevnog reda - priznavanje nezavisnosti Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.