MINISTARSTVO OBRAZOVANJA

Bandić: Najviše otpora roditelja izazvale su preporuke nošenja zaštitnih maski

Uspostavljena je jača sprega između obrazovanja i zdravstva

Bandić: Uspostavljena je jača sprega između obrazovanja i zdravstva. Arhiv

Avaz.ba / Fena

17.9.2020

Pomoćnica ministra u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Nadija Bandić smatra da je od početka nastave u novoj 2020./2021. školskoj godini u Federaciji BiH, uprkos nekad protivrječnim stavovima roditelja i obrazovnih vlasti, iskazan visok nivo kolektivne odgovornosti, a obrazovni sistem je dokazao da mora biti adaptiran, fleksibilan, spreman da se oslobodi tradicionalnih formi učenja i poučavanja.

Kako je najavila u razgovoru za Fenu očekuje se da će se sukcesivno sva djeca vratiti u školske klupe, ako ne dođe do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije. 

- Ovo je zasigurno ključni trenutak, u globalnoj krizi učenja. Trebamo rekonceptualizirati okolnosti u kojima će svako dijete steći vještine koje su mu potrebne za životne izazove te omogućiti da svako dijete, uključujući i najmarginaliziranije, ima jednake mogućnosti da ostvari puni potencijal - naglasila je.

Podsjeća da je, od prvog septembra kad je nastavni proces započeo u KS, svih deset kantona velikim dijelom vratilo učenike u školske klupe. U punom kapacitetu, uz poštivanje epidemioloških mjera posebno propisane udaljenosti između učenika (tamo gdje je to bilo moguće, u skladu sa prostornim kapacitetima škola) do podijeljenosti učenika u grupe, po kombiniranom modelu nastave.

- Očekuje se također da se učenici drugog i trećeg razreda srednje škole u Kantonu Sarajevo vrate u školske klupe od 12. oktobra, po modelu koji će biti fleksibilan i prilagođen specifičnostima svake odgojno-obrazovne ustanove. Prijedlog je da se, naizmjenično, jednu sedmicu u školi realizira nastavni proces, a drugu da učenici dobiju nastavne sadržaje putem platforme - pojasnila je.

Roditelji i dalje imaju mogućnost da se izjasne da li dijete ići u školu ili nastavu pohađati online. Ilustracija

Kako je kazala, roditelji i dalje imaju mogućnost da se izjasne ako ne žele da im djeca pohađaju redovan nastavni proces i ako smatraju da je najbolja opcija za njihovo dijete isključivo online nastavni model dostave nastavnog materijala i organiziranje konsultativne nastave sa predmetnim nastavnicima. 

Kako Bandić kaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koordiniralo je, u periodu od kad je nastava počela u FBiH, procesom prikupljanja podataka s kantonalnog nivoa o neophodnim higijenskim potrepštinama koje su nabavljene u saradnji s UNICEF-om Bosne i Hercegovine. 

Uspostavljena je jača sprega između obrazovanja i zdravstva, kantonalna ministarstva obrazovanja sačinila su kvalitetne setove neophodnih materijala u kojima su definirani svi segmenti odgojno-obrazovnog rada.

Bandić: Očekuje se da se učenici drugog i trećeg razreda srednje škole u KS vrate u školske klupe od 12. oktobra. Arhiv

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u skladu sa koordinirajućom ulogom koju ima u oblasti obrazovanja, objedinilo je sve najbolje modele za početak nastave i proslijedilo ih kantonalnim ministarstvima obrazovanja da bi sve bilo što ujednačenije na nivou Federacije BiH. 

Urađeni su i planovi za krizno djelovanje na nivou odgojno-obrazovnih ustanova i formirani operativni timovi za njihovu provedbu.

Epidemiološke preporuke koje su propisali nadležni zavodi za javno zdravstvo ispoštovane su, kako je kazala, u velikoj mjeri. Najviše otpora roditelja izazvale su preporuke koje se odnose na nošenje zaštitnih maski. 

- Poslije perioda prilagođavanja i pojašnjenja zdravstvenih stručnjaka situacija je mirnija, sve se polako vraća u redovne tokove - kaže Bandić.

Dodaje da kantonalna ministarstva obrazovanja i nauke prate situaciju u školama, imaju jasne hodograme djelovanja u slučaju da se pojavi zaraza virusom Covid-19. Zavodi za javno zdravstvo su u kontinuiranoj saradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, pomažu im u provedbi propisanih zdravstveno-epidemioloških mjera. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.