NA LICU MJESTA

Počela redovna sjednica Predsjedništva BiH, hoće li biti podržana incijativa za "mini Šengen"

Džaferović jučer rekao da neće podržati ovu incijativu, čime je potvrdio pisanje našeg lista

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

17.9.2020

Članovi Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

U Sarajevu je u 11 sati počela redovna sjednica Predsjedništva BiH, a na na njoj će se razgovarati o šest važnih tema koje se tiču pandemije, EU puta, realizacije reformi NATO-a, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i inicijative o stavu za "mini Šengen". 

Nakon te sjednice bit će održana vanredna sjednica koju zahtjeva Milorad Dodik s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, a potom će uslijedit vanredna sjednica na zahtjev Željka Komšića s jednom tačkom dnevnog reda - priznavanje nezavisnosti Kosova.

Inicijativu da se na redovnoj sjednici raspravlja o "mini Šengenu"  podnio je prošle sedmice član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a ona je rezultat nedavnih razgovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, koju ju podržao i američki predsjednik Donald Tramp (Trump), kao i njegova administracija na sastancima u Sarajevu. Ova tačka uvrštena je na dnevni red današnje redovne sjednice.

Međutim, upitno je hoće li ova inicijativa dobiti podršku. Kako smo jučer objavili, Šefiku Džaferoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dostavljen je prijedlog stava u kojem se iznosi zaključak da naša država ne može pristati na aktuelnu regionalnu inicijativu zbog, kako je rečeno, ''izvjesne opasnosti gubitka suvereniteta“ i da su evropske integracije prioritet.

On je jučer izjavio da neće podržati ovu incijativu, čime je potvrdio pisanje našeg lista.

- Mi još uvijek ne znamo šta znači mali Šengen. Ja ću biti za to da se ta stvar dobro izuči, pa da onda pristupimo donošenju odluke. Nećemo uraditi ništa što je na štetu BiH i nećemo ništa raditi brzopleto. Prema tome, prijedlog odluke o pristupanju Šengenu, koju Dodik predlaže za sutra, ne može dobiti podršku, što se mene tiče, sutra u Predsjedništvu. Vidjet ćemo kako ćemo dalje nastaviti -  rekao je Džaferović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.