TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Stranke koriste i institucionalne resurse za promociju i kupovinu glasova

Dobro je da su se krenuli procesuirati slučajevi vezani za izbornu krađu, rekla Korajlić komentirajući hapšenje Kambera

Zloupotrebljava se javna funkcija. N. Ajnadžić

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

17.9.2020

"Transparency International" (TI) u BiH predstavio je danas u Sarajevu prve rezultate monitoringa predizbornih aktivnosti koje su provedene u 68 lokalnih zajednica u BiH.

Kako je istaknuto na pres-konferenciji, prije svega su pratili troškove izborne kampanje, ali sve više pažnju su usmjerili na zlopotrebu javnih resursa u izbornoj kampanji.

- Stranke koje su na vlasti koriste i institucionalne resurse, i finansijske i ljudske kako bi radili promociju. Ali i kupovinu glasova, na kraju krajeva. Zloupotrebljava se javna funkcija da bi se promovisali određeni kandidati. Stranke su počele sa plaćenim oglašavanjem što je zabranjeno do početka kampanje - kazala je Ivana Korajlić iz "Transparency Internationala".

Centralnoj izbornoj komisiji proslijeđeno je 20 slučajeva koji se u najvećoj mjeri odnose na preuranjenu kampanju.

- Tu je i online oglašavanje koje je teže pratiti i ono je, uostalom, manje-više neregulisano. I u tom slučaju smo podnijeli prijave. Ove godine prvi put radimo i terensko posmatranje. Oko 70 posmatrača ispratilo je 263 javna događaja u organizaciji javnih i stitucija, ustanova i preduzeća - kazala je Korajlić.


Pratili predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH. N. Ajnadžić

Čak 62 su se odnosila na otvaranje infrastrukturalnih projekata.


- Oko 70 posto je korišteno za promociju kandidata na lokalnim izborima od kojih mnogi nemaju nikakvu javnu funkciju i nije jasno u kojem su svojstvu prisustvovali. Na 11 događaja iznesene su poruke protiv političkih protivnika, predizbrna obećanja izrečena su u 78 obraćanja, dok su stranačka obilježja istaknuta na 25 događaja - kazao je Srđan Blagovčanin iz "Transparency Internationala".


Navedeni su i konkreti primjeri kršenja pravila prije početka zvanične izborne kampanje, te plaćenog oglašavanja, ali i distrubucija različitih subvencija i pomoći iz javnih budžeta.


- U kancelariji SDA u Zvorniku dijelili su se obrasci za dodjelu novčanih sredstava Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kojima se sufinansira prevoz učenika - rečeno je na pres-konferenciji.


U narednih nekoliko dana bit će dostupna i mobilna aplikacija putem koje će građani moći prijavljivati nepravilnosti.


Osvrnuli su se i na jučerašnju akciju hapšenja Asima Kambera, kandidata SDA za načelnika Sanskog Mosta na predstojećim izborima.


- Dobro je da su se krenuli procesuirati slučajevi vezani za izbornu krađu - istaknula je Korajlić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.