IZBORI

Sportisti, glumci, pjevači, pisci, novinari... žele vaš glas 15. novembra

Njihova slava vjerovatno će im pomoći da se istaknu među velikim brojem kandidata, a mnogi od njih već su privukli pažnju javnosti dobili mnogo medijske pažnje.

Među kandidatima poznate ličnosti. Arhiv

Piše: Al.B. - E.Sk. - D. Pa. / Avaz.ba

18.9.2020

Sportisti, glumci, pjevači, pisci, novinari … na listama su političkih partija za lokalne izbore, zakazane za 15. novembar 2020. godine. Centralna izborna komisija ovjerila je liste na kojima je ukupno 30.789 kandidata - 425 kandidata za načelnika/gradonačelnika, 196 predstavnika nacionalnih manjina i 30.168 kandidata za Općinska i Gradska vijeća, Skupštine općina i gradova i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Među ovim kandidatima ima mnogo poznatih imena. Njihova slava vjerovatno će im pomoći da se istaknu među velikim brojem kandidata, a mnogi od njih već su privukli pažnju javnosti dobili mnogo medijske pažnje.


Poznata novinarka i zastupnica u Predstaničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović-Gadžo kandidatkinja je za načelnika Novog Grada, najbrojnije sarajevske općine. DF i GS na ovoj poziciji želi vidjeti bivšu manekenku i Best Model BiH, Elmu Mujadžić. Među kandidatima za vijećnike u ovoj općini su bivši golman Željezničara Adnan Gušo (SDA) i rukometni reprezentativac Enid Tahirović (SDP).

Prašović kandidatkinja za načelničku poziciju. Arhiv

Opasni momci

Nekadašnji predstavnik BiH na Eurosongu Muhamed Fazlagić Fazla kandidat je DF – Građanski savez za načelnika Centra. Književnik Ratko Orozović je na listi Naše stranke za OV Novi Grad. Glumica Aida Bukva, scenarista Feđa Isović, utemeljitelj sarajevske pop rok muzičke scene Želimir Altarac, te pjevač i tekstopisac Benjamin Isović na listi su SDP-a za Općinu Centar.

Dugogodišnji uspješni sportista Ismir Jusko predvodi listu SBB-a na kojoj je i slikar Sulejman Haljevac Memo, dok je na broju 1 na listi Naše stranke umjetnica Alma Zulfikarpašić, a među kandidatima za Vijeće je i pijanista i kompozitor Vladimir Podany. Operni pjevač Ivica Šarić već je standardan u postavi SDA. U Novom Sarajevu na listi SDA je bivši mister BiH, Dejan Radović.

Kandidat SDA za poziciju načelnika Starog Grada je Jusuf Pušina, dugogodišnji predsjednik Nogometnog saveza BiH. Glumica Jasminka Ornela-Bery na listi je kandidata SBB-a za vijeće, a MMA borac Denis Stojnić predvodi listu Unije socijaldemokrata za OV Stari Grad.


Bukva aktivna u politici. Arhiv

Poznati glumac i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović je nosilac liste SBB za OV Ilidža, na kojoj je i bokser Dževad Poturak. Najbolja bh. košarkašica Razija Mujanović je na listi Nezavisnog bloka.

Pjevač Abid Sakalaš (SBB) kandidat je za vijećnika u Trnovu.

Među kandidatima za Gradsko vijeće Zenica su Vahidin Tufekčić, evropski prvak u kik-boksu (SBB), Bahrudin Mahmić, svjetski prvak u low kick kategoriji do 91 kilogram (SDA), Aida Halać, uspješna bokserka i Elvir Krehmić, jedan od najboljih bh. atletičara svih vremena (oboje na listi Zenička inicijativa - Kasumović Fuad), te Mario Zakić, trener karate kluba "Čelik" i frontmen zeničke grupe AMA GAMA (SDP) .

Privlače mnogo pažnje

Na listi SDP-a u Tuzli su trener FK Sloboda Gradimir Crnogorac i rukometaš Slobode i reprezentativac BiH, Alen Ovčina.

SDP je u Banja Luci kandidirao je pjevača Emira Bašića, književnike Vasviju Bačevac Dedić i Nikolu Kobića, a na listi su i nekadašnji fudbaleri Borca Sergej Kunovac i Bojan Kostić, te rukometaši Crvene zvezde Vojin Mijatović i Dositej Perić. Na listi SNSD-a je Bojan Ljubišić, proslavljeni golman RK Borac. Višestruki prvak BiH u kick boksu Nadežda Tomić na listi je PDP-a, a predsjednik RK Borac Saša Kondić je kandidat SPS-a. Listu SDP-a za Skupštinu općine Foča predvodi pjevač Avdo Mulahasanović.

Zanimljivo je i u Goraždu gdje je fudbaler Nedim Kurtović na listi SDA, a pjevači Aziz Gluščević Zisko, Kasim Lemezan i Samir Građan kandidati su na listama BH Demokrata, SBB-a i Liberalne stranke.

Mnogo pažnje u medijima privukla je informacija da se na listi za Općinsko vijeće stari grad, ispred SDA, nalazi i Nađa Berberović-Dizdarević, unuka prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. 

Nađa Berberović-Dizdarević: Ulazak u politički ring. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.