PREMIJER RS

Memorijalni centar Srebrenica poziva Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o Radovanu Viškoviću

Povezuju ga sa lokacijama vezanim za genocid u Srebrenici

Avaz.ba / Fena

Radovan Višković

Foto: Arhiv


Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu 'Josipović i drugi' naveo da mu je Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice.

Iz tog centra poručuju da ohrabruju članove porodica žrtava, ali i sve savjesne građane Bosne i Hercegovine, da zatraže od Tužilaštva BiH poduzimanje istražnih radnji, podnošenjem krivičnih prijava protiv Viškovića, smatrajući da su informacije dostupne u javnosti dovoljan osnov za podnošenje krivične prijave i pokretanje istrage.

- Duboko smo razočarani da je trebalo 13 godina da ova izjava bude objavljena utoliko više što je riječ o osumnjičenom koji ne samo da je bio dostupan, nego je u proteklom periodu obavljao javne poslove. Usto, djela koja mu se stavljaju na teret su tako i toliko monstruozna, tako i toliko morbidna da se kredibilitet Tužilaštva BiH sada mjeri samo time kojom će brzinom narediti privođenje i saslušanje Radovana Viškovića. Sve drugo će biti sramna relativizacija i instrumentalizacija te institucije u svrhe zataškavanja odgovornosti za genocid i zločine protiv čovječnosti - zaključuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Više o temi Memorijalni centar Srebrenica

GODIŠNJICA NAPADA U SAD
Podrška iz Srebrenice za građane SAD
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na