AVION OBOREN 1994.

Hoće li posmrtni ostaci prvog pilota Armije RBiH nakon dvije i po decenije iz Ukrajine biti vraćeni u domovinu

Turković je naglasila da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u BiH donio smiraj porodici Beganović

Piše: A. Jamaković / Avaz.ba

18.9.2020

Beganović (desno): Poginuo prije 26 godina kada je oboren ukrajinski avion u rejonu iznad Plitvičkih jezera. Arhiv

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković održala je sastanak sa otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini Serhii Miniailom, na kojem se razgovaralo o slučaju bh. pilota Samira Beganovića iz Cazina, koji je poginuo prije 26 godina.

Ministrica Turković je inicirala sastanak, kako bi se pokušali pronaći posmrtni ostaci prvog pilota Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je, prema dostupnim informacijama, poginuo kada je 1. avgusta 1994. godine u rejonu Plitvičkih jezera, oboren ukrajinski avion, u kojem se Beganović nalazio kao kopilot.

Ministrica je informirala otpravnika poslova da je naša zemlja izuzetno zainteresirana da se pronađu posmrtni ostaci Beganovića, koji se, prema posljednjim informacijama, nalaze u Ukrajini. Naglasila je da bi pronalazak posmrtnih ostataka pilota i prebacivanje u Bosnu i Hercegovinu, donio smiraj porodici Beganović nakon više od dvije i po decenije.


Otpravnik poslova Miniailo je kazao da će provjeriti sve informacije vezane za ovaj slučaj, te da će Ambasada Ukrajine uložiti napore kako bi se ovaj slučaj riješio.

Turković razgovarala s otpravnikom poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailom. MCP

Beganovićev avion pogođen je najvjerovatnije projektilom oružanih jedinica takozvane SAO Krajine. U početku se negiralo da je avion oboren, a kad je utvrđena lokacija pada, tijela više nije bilo.

Kasnije se utvrdilo da su ostaci tijela iz aviona preneseni su u Srbiju, a potom u Kijev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.