SARAJEVO

Obilježena 28. godišnjica pogibije heroine Fadile Odžaković – Žute

Odžaković je teško ranjena na lokalitetu Orlića na Žuči 18. septembra 1992. godine, prilikom previjanja jednog od boraca na prvoj liniji, a u bolnici je preminula dva dana kasnije

Avaz.ba

Polaganjem cvijeća na Centralni nišan na mezarju Lav i na mezar Fadile Odžaković - Žute, danas je obilježena 28. godišnjica pogibije heroine našeg odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Među brojnim delegacijama, Kanton Sarajevo predstavljali su dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić i ministar za boračka pitanja Hajrudin Grabovica.

Fadila Odžaković - Žuta rođena je 14. marta 1958. godine u Goraždu.

Ova sarajevska heroina na početku agresije Armiji Republike Bosne i Hercegovine priključila se kao medicinarka, te tako postala pripadnica tadašnje pofalićko-velešićke brigade.

Odžaković je teško ranjena na lokalitetu Orlića na Žuči 18. septembra 1992. godine, prilikom previjanja jednog od boraca na prvoj liniji, a u bolnici je preminula dva dana kasnije.

Posthumno je odlikovana najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”, saopćeno je iz Pres-službe Vlade KS.
NA VRH

Podijeli članak na