SUD DONIO ODLUKU

Kamberu oduzet pasoš, ne smije kontaktirati svjedoke ni osumnjičene

Kako nam je rečeno iz Suda, na ovaj način Kamber će se braniti sa slobode. Kamberu je zabranjeno putovanje, a predao je i putne isprave

Kamber i Zekotić: Nekada bliski saradnici. Avaz

Piše: M. Aš. - E. T. / Avaz.ba

18.9.2020

Sud BiH prihvatio je jutros prijedlog Tužilaštva BiH i odredio mjere zabrane za uhapšenog Asima Kambera i njegove saradnike koji se sumnjiče za izborne prevare na Općim izborima 2018.godine u Sanskom Mostu. 

Kako nam je rečeno iz Suda, na ovaj način Kamber će se braniti sa slobode. Kamberu je zabranjeno putovanje, a predao je i putne isprave.  

Osumnjičenom Kamberu se osim zabrane putovanja zabranjuje sastajanje s određenim osobama osumnjičenim u ovom postupku Mireli Husić i Faziru Vukaliću kao i svjedocima, bilo telefonski, preko posrednika, neposredno ili putem društvenih mreža uključujući i približavanje istom na 100 metara. Kamberu je zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih iili elektronskih medija. 

On je uhapšen prije tri dana u akciji SIPA-e, ali umjesto pritvora postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je određivanje mjera zabrane. Osim zabrane putovanja, Kamber ne smije ni javno istupati. 

Muhamed Zekotić, ključni svjedok i prijavitelj brutalnih krađa na izborima kazao je za "Avaz" nako izrečenih mjera zabrane Kamberu da ima potpuno povjerenje u institucije Bosne i Hercegovine. 

- Zahvaljujem se i međunarodnoj zajednici na nesebičnom zalaganju i potpori nama svjedocima. Ključno je da su izborne prevare zadokumentovane, da su svjedoci dali veliki doprinos istrazi i da se očekuje podizanje optužnice protiv Kamber Asima i saradnika do izbora 2020. U narednoj sedmici ću se obratiti javnosti i predočiti koje su to sve faze izborne krađe, te se nadam da će to dovesti do sprječavanja istih. Pozivam omladinu, koja inače apstinira od glasanja, da se aktivira i da svoj doprinos. Do promjena je moguće doći, ali svi se moramo uključiti. Žao mi je da moja Apelacija CIK-u nije usvojena, što bi uveliko spriječilo izborne manipulacije, ali vjerujem da će Sanjani dati sve od sebe u sprečavanju izbornih krađa - kazao je Zekotić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.