BANJA LUKA

Svečano inauguriran muftija banjalučki Nusret Abdibegović

Husein efendija Kavazović na svečanoj inauguraciji uručio muraselu Nusretu efendiji Abdibegoviću

Reis Kavazović s muftijom Abdibegović. Miomir Jakovljević - Anadolu Agency

Avaz.ba / AA

18.9.2020

Inauguracija Nusreta Abdibegovića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Reisu-l-ulema Husein Kavazović - Avaz
+6

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović na svečanoj inauguraciji uručio muraselu Nusretu efendiji Abdibegoviću, muftiji banjalučkom, javlja Anadolu Agency (AA). 

- Ako mogu kazati da sam današnjom inauguracijom potvrđen i počašćen i da sam preuzeo odgovornost da ću raditi na polju edukacije i misije islamskog obrazovanja za područje banjalučkog muftiluka u jačem intenzitetu nego što sam to do sada radio", izjavio je Abdibegović nakon svečanosti navodeći da je u Banjaluci više od godinu i po dana tako da je mogao sagledati i primjetiti pozitivne stvari i one koje je moguće unaprijediti.

Istakao je da će raditi na vraćanju i podizanju povjerenja u instituciju Islamske zajednice koja je u nekoj mjeri poljuljana, vjerujući da će projekti, komunikacija, otvorenost i susretljivost pružiće dodatni impuls vjernicima koji će biti ponosni na svoju zajednicu i sretni kao njeni članovi.

- Želim kazati da nam je stalo do podizanja većeg stepena organizacijskog sistema unutar zajednice jer reisu-l-ulema nije bezrazložno pročitao koje su moje dužnosti i obaveze. Vi ste vidjeli da nemam prava, ja imam samo obavezu da služim da radim, da organizujem. Nemam pravo da se žalim, nemam pravo da kukam ali imam pravo i obavezu da rješavam probleme, pitanja i tamo gdje su ljudi uvijek bude problema, ali tamo gdje ima spremnosti za razgovor to je prvi znak da će se problemi rješiti, naglasio je Abdibegović.

Dodao je da je u prethodnom periodu uspostavio tješnju saradnju sa crkvama i predstavnicima crkvenih organizacije koji djeluju i rade na ovom području, te da su zaključili da imaju dodirnih tački gdje mogu zajedno raditi i sarađivati da ljude rasterete briga.

- Imaju oni različitih opterećenja i briga, ali mi smo tu sa duhom da ih ozračimo, da im podarimo snage i nade i vjerujem da ćemo u narednom periodu imati priliku da govorimo o svjetlosti koja obasjava ovaj grad o ljubavi koja zbližava ove ljude i odgovornim ljudima koji su na čelu institucija, kazao je Abdibegović.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović naveo je da su za IZ sva naša muftijstva važna i bitna, ali da je banjalučko muftijstvo specifično.

- Ono je u specifičnim uvjetima imajući u vidu da smo ovdje imali skoro sve porušeno i onda smo dizali iz pepela. Zbog toga je ono važno i važno je zbog toga što se preko ovog muftijstva prelamaju da tako kažem i ti naši međuvjerski odnosi. Smatram da je jako važno da zajednica snažno istupi u pravcu povezivanja ljudi, svedno da li to bili muslimani, pravoslavci ili katolici, rekao je Kavazović.

Dodao je da i Sarajevo i Banjaluka i Mostar imaju svoju odgovornost, ali u Banjaluci je veća odgovornost na pravoslavnom stanovništvu u odnosu na muslimane, u Sarajevu na muslimanskom, a u Mostaru na katoličkom stanovništvu i pravoslavcima u odnosu na muslimane.

- Naš muftija Abdibegović je čovjek posvećen dijalogu, posvećen uspostavljanju dobrih odnosa sa ljudima, ja se nadam će da će drugi znati iskoristiti tu njegovu posvećenost, da se uspostavi bolji i ljepši odnosi kako i priliči uljuđenim i kulturnim ljudima. To očekujem od našeg muftije, od naših imama ovdje na ovom prostoru i to očekujem naravno i od sveštenika pravoslavne i katoličkih cvećenika i Jevreja kojih ovdje svakako ima, rekao je reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.