DODIKOVO PISMO TURKOVIĆ

Čija je instrukcija da se pridružimo odluci Vijeća EU

Zahtjevam, također, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankconisali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju

Milorad Dodik. Agencije

Avaz.ba

18.9.2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo ministrici vanjskih poslova Biseri Turković u kojem je zatražio da hitno dostavi informaciju na osnovu čije odluke i instrukcije se BiH pridružila Odluci Vijeća EU, broj ZSBP 2020/1127, o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797. 

Nisu zauzeli stav

- Zahtjevam, također, da hitno pokrenete zakonom predviđene postupke kako bi se sankconisali oni, koji su na najgrublji način prekršili Ustav BiH i procedure odlučivanja u ovom slučaju. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Vijeća EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, ovo pridruživanje se smatra nelegalnim i kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH - naglasio je Dodik. 

Član Predsjedništva BiH zahtijeva od Turković i da o ovome obavijesti nadležne u Savjetu EU kako bi se i formalno pridruživanje BiH pomenutoj Odluci stavilo van snage. Dodik je uputio pismo i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepu Borrellu u kojem ga je obavijestio da se BiH bez saglasnosti Predsjedništva BiH pridružila Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 o izmjenama Odluke Savjeta EU ZSBP 2019/797.

- U skladu sa Ustavom BiH, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje spoljne politike. Jedino Predsjedništvo BiH u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima može da razmatra pitanja koja se tiču zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU i donosi odluke o eventualnom pridruživivanju Odlukama Savjeta EU, što je ranije bio i slučaj. S obzirom na to da o pridruživanju BiH Odluci Savjeta EU broj ZSBP 2020/1127 Predsjedništvo BiH nije nikada raspravljalo niti zauzelo stav, obavještavam Vas da ovo pridruživanje smatrate nelegalnim i da kao takvo ne može imati nikakvih pravnih, političkih niti bilo kojih drugih obaveza i posljedica po BiH - naveo je Dodik u pismu Borrellu.

Član Predsjedništva naglasio je da je od Turković zatražio da hitno pokrene zakonom predviđene procedure kako bi se sankcionisali odgovorni za kršenje Ustava BiH i procedura odlučivanja u ovom slučaju, te da i o svemu obavijesti i Borrella kako bi se i formalno pridruživanje BiH navedenoj Odluci stavilo van snage.

Dodik je o svemu ovome pismom informisao i predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltiju, saopšteno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Dopuna odluke

Savjet EU je 30. maja donio dopunu Odluke - Zaključak o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici /ZSBP/ 2020/1127 o izmjeni Odluke /ZSBP/ 2019/797 o mjerama ograničavanja protiv cyber napada koji predstavljaju prijetnju Uniji ili njenim državama članicama Savjeta EU, uzimajući u obzir Ugovor o EU.  

Ova dopuna odluke odnosi se na osobe i subjekte ili tijela koji su odgovorni za sajber napade ili pokušaje sajber napada, a riječ je o dva kineska i četiri ruska državljana koji su nosioci doplomatskih poslova, kao i Glavnom centru za posebne tehnologije pri Oružanim snagama Ruske Federacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.