PREDMET TUŽILAŠTVA

Subašić za "Avaz": Odavno znamo da je Višković bio saučesnik u zločinima u Srebrenici

Subašić navodi da pozdravlja to što je Tužilaštvo formiralo predmet protiv Viškovića, ali i da nema pretjeranu nadu da će odgovorne ikada stići pravda

Munira Subašić. Arhiv

D. H. / Avaz.ba

18.9.2020

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odjelu za ratne zločine ranije je formiralo predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske. Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

Tim povodom kontaktirali smo Muniru Subašić, predsjednicu Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa". U izjavi za “Avaz”, Subašić navodi da pozdravlja to što je Tužilaštvo formiralo predmet protiv Viškovića, ali i da nema pretjeranu nadu da će odgovorne ikada stići pravda:

- Mi znamo odavno da je Višković bio saučesnik u svemu tome. Ne samo u premještanju grobnica, nego i u ubijanju. Logoraši koji su bili zatočeni u Milićima viđali su ga u logoru. 

Subašić tvrdi da je ona odavno izgubila povjerenje u Sud i Tužilaštvo BiH kojima se, kako kaže, više ne odaziva ni na pozive da svjedoči.

- Za Srebrenicu je samo jedna ozbiljna presuda pala, Miloradu Trbiću koji je dobio 30 godina zatvora, poslije su mu smanjili na 20. Proces je vodio strani tužilac, svjedoci smo bili Mirsada Malagić, jedna djevojka i ja.. A Haški tribunal je toliko kazni izrekao, 5-6 doživotnih za genocid plus za pomaganje u genocidu. Zato se sudi Dudakoviću, rekla je Subašić.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.