SAZNAJEMO

Dok se čeka optužnica, ide novi tender za podjelu respiratora

Uređaji koje je nabavila „Srebrena malina“ već pet mjeseci uskladišteni u Rajlovcu

Respiratori u BiH stigli 25. aprila. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

18.9.2020

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) objavit će početkom naredne sedmice novi tender za montiranje - verifikaciju, servis i transport stotinu respiratora koji su nabavljeni posredstvom firme “Srebrena malina” iz Kine u BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Medicinske ustanove

Ovu informaciju potvrdio nam je Mustafa Kadribegović, v. d. direktora FUCZ-a. Razlog za raspisivanje novog tendera, što će se dogoditi, najvjerovatnije, u utorak, jeste taj što se na prvobitni nije prijavila nijedna firma. 

Riječ je o raspisanom tenderu od 18. avgusta, a do 7. septembra, kada je istekao rok, stigla je samo prijava, i to za LOT 1, i tiče se verifikacije uređaja. Bez montaže, respiratori ne mogu biti podijeljeni medicinskim ustanovama. Oni već pet mjeseci stoje u skladištu jedne privatne firme u Rajlovcu.

Vrijednost ugovora koji se odnosi na montiranje i postavljanje procijenjena je na 175.500 maraka. Kadribegović nam je rekao da još nije odlučeno o kojem će postupku biti govora, otvorenom ili direktnom, s obzirom na to da „naša država nema ovlaštenog servisera“. Jedina firma koja je ovlaštena za ovu vrstu posla je iz Srbije, ali se nije prijavila na tender.

Inače, trakavica s podjelom respiratora traje mjesecima, još od aprila.

Istraga Tužilaštva

U nabavku uređaja plaćenih 10,5 miliona KM uključilo se Tužilaštvo BiH, a već mjesecima su pod istragom federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak. U ovom predmetu ispitano je više od 30 svjedoka, a pitanje je dana kada će biti podignuta optužnica.

Podijeljena donacija UEA

Poslije višemjesečne agonije okončana je distribucija donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), vlade Emirata Dubai, namijenjene stanovnicima BiH. Kako je rečeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH, ova donacija je konačno podijeljena, među njima i 40 respiratora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.