OTVORENO

Kristijan Švarc-Šiling za "Avaz": BiH bi se trebala pridružiti inicijativi „mini Šengen“

Vrijeme je za novi Ustav BiH jer postoje greške u postojećem, kaže Švarc-Šiling

Švarc-Šiling: U BiH se demokratija ne može razvijati. Arhiv

Piše: G. Mrkić / Avaz.ba

19.9.2020

Bosna i Hercegovina trebala bi se pridružiti inicijativi „mini-Šengen“, kazao je za „Dnevni avaz“ bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling).

Riječ je o inicijativi koja je aktuelizirana sporazumom Srbije i Kosova koji je nedavno potpisan u Vašingtonu. Ovaj vid regionalnog ekonomskog povezivanja bio je jedna od tačaka dnevnog reda na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH, ali je odluka o pristupanju odbijena te je zatraženo mišljenje Vijeća ministara BiH.


Konkretne stvari


- Ovo su konkretne stvari za građane. Jer za građane je ovo najvažnije. Zapadni Balkan se mora ekonomski razvijati, a ovo je jedna dobra ideja od koje bi građani imali koristi - kazao je Švarc-Šiling. 

On je kritizirao političare što se, umjesto ovakvim pozitivnim pričama, bave samo nacionalističkim temama, od kojih građani nemaju nikakve koristi.

Generalno govoreći, kazao je da ovo „nisu dobra vremena“. Bosni i Hercegovini je, smatra, potrebna promjena Ustava da bi ona bila funkcionalnija.  

- Vrijeme je za novi Ustav BiH jer postoje greške u postojećem. Ustav mora biti jedan, a to sada nije slučaj, jer imamo Federaciju, pa Republiku Srpsku. Izmjene Ustava su neophodne kao trajno rješenje - istaknuo je naš sagovornik. 

Istakao je da je u BiH danas, nažalost, demokratija manje važna nego etnička mišljenja. U Bosni i Hercegovini su, kako kaže, tri etničke grupe koje se sve vrijeme bore jedne protiv drugih, tako da se demokratija ne može razvijati. 

Jedna od stvari koje su zabrinjavajuće u regionu je ruski utjecaj koji je, kako smatra, veoma snažan. Rusi su došli ovdje i neće otići, smatra on.

- Oni preuzimaju više utjecaja nego što je dobro za Balkan. Njihov cilj je isti kao što je bio i uvijek u historiji. Oni žele ekspanziju na Balkanu i Evropi. Ovo nije ništa novo - smatra Švarc-Šiling.  


Snažniji koraci

Ipak, dodao je da utjecaj EU na Balkanu ne slabi niti smije oslabiti.  

- Vidimo da dolazimo u opasnost ako ne poduzmemo vlastite korake da budemo zajedno s Balkanom i BiH. Veoma je važno da nova Evropska komisija poduzima snažnije korake, nadam se da će raditi sve više. Kao što vidite, naša kancelarka je vrlo snažna i pratit će šta se dešava na Balkanu, a naročito u BiH - naglašava iskusni političar.



Đukanović pouzdan čovjek

Švarc-Šiling ističe da je zabrinjavajuće i opasno to što je došlo do preokreta u Crnoj Gori, gdje opozicija planira formirati novu vlast nakon izbora. Ističe da s dugogodišnjim crnogorskim liderom Milom Đukanovićem ima dobro iskustvo.  

- O Đukanoviću možete reći šta želite, ali je bio pouzdan čovjek. Imam dobro ranije iskustvo iz Crne Gore - zaključio je on.

Sporazum Srbije i Kosova


Govoreći o regionalnim pitanjima, on je naglasio da je dobro što je došlo do nedavnog sporazuma Srbije i Kosova uz američko posredovanje.  

- Dobro je imati takav sporazum. No, način na koji su SAD ušle u to je loš, jer nisu konsultirale međunarodnu zajednicu u Evropi. To nije dobar osjećaj. Sada SAD rade ono što hoće - naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.