MINISTAR MATO JOZIĆ

Kakva je situacija u federalnim zatvorima u vrijeme koronavirusa

Od 1. septembra, ističe, zavodi odobravaju redovne posjete od strane užih članova porodice uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera

Zatvorske zidine. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

19.9.2020

Mato Jozić (HDZ), ministar pravde FBiH u razgovoru za "Avaz" kazao je da je od početka marta 2020. godine, kada je počela pandemija izazvana koronavirusom, Federalno ministarstvo pravde u saradnji sa kazneno-poporavnim zavodima poduzelo sve neophodne mjere u cilju preveniranja pojave i širenja zaraze u okviru zavoda.


Mato Jozić. Arhiv

- U skladu sa donesenim uputama i naredbama Kriznog štaba Federalnog minsitarstva zdravstva u određenim vremenskim intervalima obustavljena su korištenja svih vanzavodskih pogodnosti osuđenim osobama, kao i posjete od strane porodice i drugih lica osuđenim i pritvorenim osobama - kaže Jozić za "Avaz".


Redovne posjete

Od 1. septembra, ističe, zavodi odobravaju redovne posjete od strane užih članova porodice uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.


Jedan zaraženi

- Jedan osuđenik je bio pozitivan na koronavirus u vrijeme dok je boravio na vanzavodskim pogodnostima te je ostavljen na kućnom liječenju do ozdravljenja. Također, jedna službena osoba je bila pozitivna na COVID – 19. Poduzete su sve epidemiolopške mjere, navedena osoba je bila u izolaciji do ozdravljenja, testirani su kontakti, te poduzete druge higijensko – epidemiološke mjere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.