MINISTAR MATO JOZIĆ

Kakva je situacija u federalnim zatvorima u vrijeme koronavirusa

Od 1. septembra, ističe, zavodi odobravaju redovne posjete od strane užih članova porodice uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera

Piše: E. T. / Avaz.ba

Zatvorske zidine

Foto: Avaz


Mato Jozić (HDZ), ministar pravde FBiH u razgovoru za "Avaz" kazao je da je od početka marta 2020. godine, kada je počela pandemija izazvana koronavirusom, Federalno ministarstvo pravde u saradnji sa kazneno-poporavnim zavodima poduzelo sve neophodne mjere u cilju preveniranja pojave i širenja zaraze u okviru zavoda.

  • Mato Jozić

    Mato Jozić

    Foto: Arhiv


- U skladu sa donesenim uputama i naredbama Kriznog štaba Federalnog minsitarstva zdravstva u određenim vremenskim intervalima obustavljena su korištenja svih vanzavodskih pogodnosti osuđenim osobama, kao i posjete od strane porodice i drugih lica osuđenim i pritvorenim osobama - kaže Jozić za "Avaz".

Redovne posjete

Od 1. septembra, ističe, zavodi odobravaju redovne posjete od strane užih članova porodice uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Jedan zaraženi

- Jedan osuđenik je bio pozitivan na koronavirus u vrijeme dok je boravio na vanzavodskim pogodnostima te je ostavljen na kućnom liječenju do ozdravljenja. Također, jedna službena osoba je bila pozitivna na COVID – 19. Poduzete su sve epidemiolopške mjere, navedena osoba je bila u izolaciji do ozdravljenja, testirani su kontakti, te poduzete druge higijensko – epidemiološke mjere.

NA VRH

Komentari