SREBRENICA

Godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari, sjećanje na ukop prvih 989 identificiranih žrtava genocida

Memorijalni centar otvorio je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton, koji je prisustvovao ukopu 107 žrtava genocida

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

20.9.2020

S današnjeg obilježavanja u MC Potočari - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U prisustvu velikog broja udruženja preživjelih žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice, predstavnika općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način, danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 17. godišnjica otvaranja ovog memorijala i ukopa 107 identificiranih žrtava genocida.  

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) 20. septembra 2003. godine otvorio je ovaj kompleks i prisustvovao dženazi i ukopu 107 identificiranih žrtava genocida, pored 882 tijela koja su smiraj našla nakon dvije dženaze obavljene u martu i julu iste godine.

Na prvoj dženazi 31. marta te godine ukopano je 600, 11. jula 282 i na otvaranju ovog kompleksa još 107 žrtava genocida. Do sada je u proteklih dvadeset dženaza u ovom kompleksu ukopano ukopano 6.652 identifikovane žrtve genocida. Najmlađa žrtva je tek novorođena beba Fatima Muhič, a najstarija Šaha Izmirlić, koja je imala 94 godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.