HUMAN GEST

"Žene mira„ iz Maglaja posjetile žepačke vjerske objekte

Donirale sašivene cekere sa porukom „Mir počinje praštanjem"

"Žene mira". R .Ag.

Piše: R. Ag. / Avaz.ba

20.9.2020

Žene mira iz Maglaja. R. Ag.

 „ Žene mira „ koje djeluju u sastavu maglajskog Udruženja „Fojničani posjetile su danas ( 20.09) vjerske zajednice u Žepču gdje su donirale sašivene platnene cekere s porukom "Mir počinje praštanjem!". Ovom prilikom članice udruženja su obišle žepačke vjerske objekte: Ferhat-pašinu džamiju, pravoslavnu crkve sv. Petke i katoličku crkva sv. Ante Padovanskog. Vjerski službenici i čelni ljudi vjerskih zajednica u Žepču protojerej žepačko-zavidovićki, Zoran Živković, žepački dekan i župnik Predrag Stojčević i glavni imam Medžlis islamske zajednice Žepče, Džafer ef. Gračiću upoznali su svoje goste sa historijatom vjerskih objekata i tradicijom i običajima vjerskih zajednica na području žepačke općine.

  Cekeri su sašiveni u radionicama maglajskog udruženja „Fojničani „ u sklopu projekta „ Misija mira „.Tokom proteklih mjeseci članice su volonterski izradile čak 1000 platnenih cekera s mirovnom porukom koji će se dijeliti vjernicima svih konfesija putem sakralnih objekata u Žepču, Maglaju i Sarajevu. Na kraju misije koja je započela u Žepču članice su se zahvalile žepačkim vjerskim službenicima na srdačnom prijemu i gostoprimstvu te jako lijepim riječima nade i ohrabrenja u suživot.

 "Žene mira" će neredne subote donirati svoje cekere i vjernicima u Maglaju, a nakon toga i u Sarajevu.

Projekt "Žene mira: Misija Mira" implementira Udruženje građana Fojničani uz financijsku podršku Ekumenska Inicijativa Žena - EWI koja je posvećena osnaživanju uloge žene u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga te u izgradnji mira i pomirenja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.