RUSIJA

Hemičar koji je učestvovao u razvoju novičoka se izvinio Navaljnom

Duboko se izvinjavam Navaljnom jer sam učestvovao u tome kriminalnom poslu u kojem je razvijana supstanca kojom je otrovan - rekao je Vil Mirzajanov

Aleksej Navaljni. Agencije

Avaz.ba

21.9.2020

Hemičar koji je bio uključen u tajni sovjetSki program u okviru kojeg je razvijen nervni agens novičok, izvinio se ruskom opozicionom političaru Alekseju Navaljnom, koji se u Berlinu oporavllja od posljedica trovanja za koje njemački ljekari tvrde da je posljedica djelovanja tog snažnog nervnog otrova. 

- Duboko se izvinjavam Navaljnom jer sam učestvovao u tome kriminalnom poslu u kojem je razvijana supstanca kojom je otrovan - rekao je Vil Mirzajanov u intervjuu za rusku TV Rain.

Taj naučnik, koji danas živi u SAD, prvi je otkrio postojanje novičoka u člancima objavljenim početkom devedesetih godina. Aleksej Navaljni primljen je u berlinsku bolnicu nakon što mu je pozlilo na letu iz Rusije 20. avgusta, a toksikološki testovi krvi u njemačkoj vojnoj laboratoriji pokazali su “nepobitan dokaz” po kojem je uzrok trovanja bio novičok. 

Zvanična Moskva i dalje odbacuje takvu mogućnost, uprkos dokazima iz njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija.  Do sada su trojica bivših sovjetskih naučnika, danas starijih od 70 godina, javno potvrdila svoje učešće u razvoju novičoka. 

- Navaljni će morati biti vrlo strpljiv, ali će kraju će ozdraviti - poručio je Vil Mirzajanov, a potpun oporavak Navaljnog predvidio je za "oko godinu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.