MEĐUNARODNA AKCIJA

Uhapšen muškarac iz BiH zbog izrade i unošenja kompujetskih virusa i pranja novca

Sumnjiči se da je izvršio krivično djelo "Izrada i unošenje kompjuterskih virusa"

Akcija MUP-a RS i agencija iz Velike Britanije. MUP RS

Fu. M. / Avaz.ba

21.9.2020

Policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a sa partnerskim agencijama za sprovođenje zakona iz Velike Britanije realizovali su međunarodnu akciju usmjerenu na osobe koje vrše izradu i unošenje kompjuterskih virusa.

- Nakon višemjesečne istrage u okviru koje su identifikovana lica koja su kreirala maliciozne programe, te iste distribuirali putem specijalizovanih platformi na internetu, uz saglasnost Okružnog javnog tužilaštva u Doboju, a po naredbi Osnovnog suda u Doboju, uhapšen je R.P. iz Stanara - saopćeno je iz MUP-a RS.

Sumnjiči se da je izvršio krivično djelo "Izrada i unošenje kompjuterskih virusa" i krivično djelo "Pranje novca".

- Pretresom stambenih i drugih prostorija koje koristi lice R.P. u Stanarima pronađeno je i oduzeto više komada različitih mobilnih telefona, računara, tablet, više komada prenosnih memorija, SIM kartica različitih telekom operatera iz Evrope i svijeta, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim dijelima, kao i novac u iznosu oko 37.000 KM u raznim apoenima konvertibilnih maraka i eura. Takođe je izvršeno blokiranje bankovnog računa na kojem se nalazi oko 46.000 KM - saopćeno je iz MUP-a RS.

Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni zajedno sa osobama s područja istočne Evrope vršio unošenje kompjuterskih virusa oštećenima sa područja Velike Britanije, SAD i drugih zemalja zapadne Evrope i svijeta, sa svrhom kreiranja mreže zaraženih računara -"Botnet" nakon čega su kontrolisanom upotrebom mreže zaraženih računara vršili napade -DDoS, Ransomware, u cilju sticanja protivpavne imovinske koristi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.