OBRAĆANJE NA FACEBOOKU

Smijenjeni efendija Kozlić kaže da se njegovo ime i ugled blate

Ja sam duboko uvjeren da oni koji imaju nečasne namjere u tome neće uspjeti, kaže Kozlić

Fu. M. / Avaz.ba

Osman ef. Kozlić

Foto: Arhiv


Osman ef. Kozlić, koji je 10. septembra razriješen dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Evropu, putem Facebooka naveo je razloge za smjenu.

Kozlić je, kako je navedeno u odluci reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, smijenjen zbog propusta u radu na mjestu banjalučkog muftije.

- U državi i sistemu u kojima ne važi pravilo da je 'okrivljeni' nevin dok se ne dokaže suprotno, iluzorno je iznositi argumentaciju u korist svoje odbrane. Zato ću ja svoju argumentaciju sačuvati za pravo vrijeme i pravi momenat. Čista je laž da sam ja neopravdano dugo bio odsutan iz Njemačke. Ja sam imao službeni poziv od reisu-l-uleme da dođem kod njega, da prisustvujem sjednici Vijeća muftija i sjednici Sabora IZ u BiH. Također, u Bosnu sam otišao s ciljem da u svojstvu predsjednika IGBD-a (Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj) potpišem važan ugovor između IGBD-a i Islamske zajednice u BiH. Više od mjesec dana sam čekao da me pozovu da dođem u Sarajevo da ga ja i reisu-l-ulema potpišemo. To je urađeno 8. jula 2020.godine - naveo je Kozlić.

Pismo zahvale Poštovani glavni imami, poštovani predsjednici naših zajednica u Zapadnoj Evropi, poštovani imami i...

Objavljuje Osman KozlicSubota, 19. rujna 2020.

- Čak sam zajedno sa članovima Izvršnog odbora IGBD-a (Mešihdio.at) organizovao i sjednicu na kojoj sam bio online prisutan. Sa pojedinim direktorima uprava Rijaseta sam imao službene sastanke i razgovore o raznim pitanjima, poput izdavanja dekreta pojedinim imamima u Njemačkoj, o procesu priznavanja naše zajednice u Njemačkoj, o pojedinim problematičnim slučajevima u Austriji, Finskoj, Švedskoj i nekim drugim zemljama. Naravno, o mnogim otvorenim pitanjima nisam pristao razgovarati, djelovati i raditi, kako su mi pojedinci sugerisali, bez znanja ili upoznavanja zvaničnih organa naših zajednica u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj - kazao je.

Dodaje i da ima pravo na odmor.

- Na koncu, i ja imam pravo na odmor, kao i na to da sačekam da moja djeca i supruga dobiju ulaznu vizu za Njemačku pa da konačno, nakon više od godinu dana čekanja, ponovo budemo zajedno. Sramno je u jednoj rečenici iznijeti onoliko laži, a sve ovo (i mnogo toga još) ne spomenuti - napisao je Kozlić.

Istakao je da ne želi spominjati kroz šta je s porodicom prošao posljednjih mjesec i čemu je sve bio izložen.

- To ne želim opisivati, a jedino što mogu kazati jeste da ne bih poželio nikome da kroz to prođe. Primjetili ste da se moje ime blati, da se moja čast, dostojanstvo i ugled pokušavaju srozati na najniže razine. U tome, nažalost, direktno ili indirektno učestvuju mnogi iz IZ u BiH u Sarajevu. Ja sam duboko uvjeren da oni koji imaju nečasne namjere u tome neće uspjeti, jer oni imaju potporu nečastivog, a ne Uzvišenog Allaha koji je na strani časti, dostojanstva, pravde i istine. Ovu igru (zulum) nisam započeo ja, ovo je tek početak, a kad i kakav će biti kraj, samo Allah zna, a doći ćemo i do Banje Luke - poručio je Kozlić.

Više o temi Osman ef. Kozlić

NA VRH

Podijeli članak na