ISTRAGE

Tužilaštvo BiH uputilo zahtjev, zatraženi spiskovi stipendista Prcićevog univerziteta

Budžetske institucije upumpale novac u neakreditiranu ustanovu u vlasništvu Denisa Prcića, koja nudi čak i diplomu pilota, iako za to ne postoji smjer

Prcić: Ko ga podržava. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

21.9.2020

Tužilaštvo BiH užurbano radi na istrazi koja se odnosi na prijavljene nezakonitosti u radu Američkog univerziteta u Sarajevu, čiji je vlasnik američki državljanin Denis Prcić. Tužioci su davno formirali predmet, a sumnja se na brojne zloupotrebe u radu ovog univerziteta. Tužilački tim uskoro će biti proširen.


Nema prostorija

Ovaj univerzitet ima šest fakulteta u Sarajevu i Tuzli, ali ne i odobrenje nadležnih institucija za obavljanje nastave. No, to ih ne sprečava da već skoro 15 godina redovno izdaju diplome i izvode nastavu sa svega devet zaposlenika.

Prema informacijama “Avaza”, tužioci su nedavno zatražili da im se dostavi spisak s imenima i prezimenima svih stipendista kojima se besplatno drže predavanja.


Američki univerzitet: Prijavili prostorije u kojima nema nikoga. Arhiv

Većina njih su službenici policijskih agencija, ali je potrebno utvrditi ko je i zašto budžetski novac upumpao u neakreditiranu ustanovu čije prostorije tokom dosadašnjih provjera uopće nisu pronađene na prijavljenim adresama.

O nepravilnostima u radu upoznata je i Ambasada SAD u Sarajevu, a nakon žalbi studenata koje su stigle FBI uredu ove ambasade.

No, malverzacijama u radu nema kraja. Dok se čeka odgovor institucija, s jasnim spiskovima, brojem svih studenata, tužioce zanima i kako je formirana nacionalna sigurnosna akademija koja nigdje nikada nije ni registrirana, a djeluje u sklopu Univerziteta.

Saznajemo da je Prcić nedavno policajcima stipendistima nudio i diplome pilota, takav zahtjev najprije je ponudio MUP-u KS, a lani je to nuđeno i ostalim ustanovama.


Ko je otišao

Pojedini profesori, kada su vidjeli da se radi o evidentnoj prevari, da smjer na kojem bi se obučavali budući piloti ni ne postoji, odlučili su napustiti Prcića. Ostali su samo stari obavještajci u zvanju vanrednih profesora predavača.

Ali, pitanje je šta će pojedinci reći tužiocima, kao i ko su ljudi oko Prcića koji su dio sigurnosnih struktura, a podržavaju netransparentan rad.


Šta je pronašla SIPA

Zanimljivo je da je izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji se odnosi na rad ove institucije okončan 2018. godine. On je sačinjen po nalogu Tužilaštva KS. Ali, upitno je šta je ova institucija uradila dvije godine od izvještaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.