SARAJEVO

Roditelji Nadin Smajlović predali dokumentaciju Uredu za borbu protiv korupcije na čijem čelu je Erik Larson

Slučaj 13-godišnje djevojčice Nadin Smajlović kojoj je, prema navodima roditelja, uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izaziva veliku pažnju javnosti

Nadin Smajlović se nije mogla liječiti na KCUS-u. Avaz

Piše: E. T. / Avaz.ba

21.9.2020

Amina i Denis Smajlović, roditelji djevojčice Nadin Smajlović, kojoj je uskraćeno liječenje na KCUS-u, danas su primljeni u Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Ovu informaciju je potvrdila porodica Smajlović. Oni su inspektorima ovog Ureda predali svu dokumentaciju vezanu za ovaj slučaj. 

- Ispričali smo šta se desilo našoj porodici i predali svu dokumentaciju koju imamo. Sve to će biti prevedeno i proslijeđeno savjetniku Ureda Eriku Larsonu (Eric) - navela je Amina Smajlović.


Nadin Smajlović. Avaz

Slučaj 13-godišnje djevojčice Nadin Smajlović kojoj je, prema navodima roditelja, uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu izaziva veliku pažnju javnosti. Djevočica Nadin primljena je na KCUS s zdravstvenim problemima. Nakon što je utvrđeno da KCUS ne može dati potrebnu terapiju djevojčici, roditelji su tražili premještanje, što su iz KCUS-a odbili i nisu potpisali izmještanje

KCUS je ove navode demantirao, tvrdeći da nikad nikome nisu uskratili liječenje.

Ombudsmeni BiH su zaključili da u konkretnom predmetu postoje određeni procesni propusti u kojem su ugrožana prava pacijenta. Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je predmet po ovom pitanju, saslušana je majka Amina koja je predala i brojnu dokumentaciju kao dokaz da su ljekari na KCUS-u odbili liječiti njenu kćerku. Međutim, još nema tužilačke odluke.

Zbog slučaja Nadin, pred Ljekarskom komorom KS pokrenut je postupak oduzimanja licence prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću zbog njegove izjave da je pravo na liječenje djeteta svetinja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.