MARKOV KAMEN

Počinje potraga za blagom srednjovjekovne Bosne

Ako pronađemo skeletne ostatke, nadam se da ćemo napraviti i DNK analize, kaže arheolog Edin Bujak

N. Ajnadžić / Avaz.ba
 • Markov kamen

  Markov kamen

  Foto: Arhiv


Nadam se da će arheološka istraživanja na lokaciji Markov kamen, u blizini sela Radinovići kod Zenice, početi za desetak dana. Kazao nam je ovo arheolog Edin Bujak, koji će raditi na ovom projektu.

Uklesani križ

Markov kamen je planinski vrh na 1.099 metara nadmorske visine, a to je naziv i za kameni nadgrobnik s uklesanim križem. 

- Očekivanja su uvijek velika, a stvarnost je nešto drugo. Riječ je o jednoj srednjovjekovnoj nekropoli na kojoj se nalazi srednjovjekovna krstača karakteristična za područje srednje Bosne. Ono što je interesantno jeste da se za ovaj lokalitet vežu mnoge priče, predaje i legende koje smo htjeli da potvrdimo - rekao je Bujak.

Dodaje da je lokalitet posebno interesantan jer se nalazi na sakralnom prostoru, odnosno u blizini poznatog dovišta Lastavica.

- Ona se, također, prema nekim predajama, veže za srednji vijek, a možda je vezana i za lokaciju Markovog kamena. Tu se nalazi jedan manji brežuljak, pa bismo željeli da provjerimo nalaze li se tu groblje, objekt, neka vrsta srednjovjekovne crkve ili slično - kazao je Bujak.

Ukoliko dođe do pronalaska grobova, Bujak ističe kako bi time saznali nešto o životu ljudi iz srednjeg vijeka na području Zenice i srednje Bosne.

- Ako pronađemo skeletne ostatke, nadam se da ćemo napraviti i DNK analize, analize radioaktivnog ugljika, odnosno odrediti starost kako bismo konačno riješili pitanje šta se tačno nalazi na tom lokalitetu - istakao je Bujak.

Zaštita i promocija

 • Bujak: Očekivanja su velika

  Bujak: Očekivanja su velika

  Foto: Arhiv


Otkrivanje bilo kakvih ostataka na tom lokalitetu dovelo bi do obogaćivanja saznanja o srednjem vijeku ili drugom periodu. 

- To se svakako poklapa s ciljevima lokalne zajednice da tu kompletnu lokaciju urede i iskoriste znatno bolje i da se ta lokacija zapravo može iskorištavati u turističke i edukativne svrhe, što ona svakako zaslužuje. Sam taj stećak zaista je prelijep reprezent bosanskog srednjovjekovlja koji do sada i nije bio najbolje zaštićen. Nadam se da će mu se u budućnosti puno više posvećivati pažnja. I njemu i drugim spomenicima i da ćemo ovu lokaciju promovirati i otvoriti ka javnosti - zaključuje Bujak.

Brojne legende

Za Markov kamen vežu se brojne legende, koje se prenose s koljena na koljeno. Stariji mještani sela Radinovići tvrde da su se prije 40-50 godina mogli golim okom vidjeti ostaci crkve na brežuljku, kao i nešto dalje ostaci grobova.

NA VRH

Podijeli članak na