REAKCIJA

Iz Evropske unije za "Avaz": Naš stav o izmještanju ambasada iz Tel Aviva u Jerusalem je jasan

Pregovorima se mora naći način za rješavanje statusa Jerusalema kao buduće prijestolnice obje države i moraju se ispuniti težnje obje strane

Iz EU odgovorili na naš upit. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

22.9.2020

Bosna i Hercegovina, kao zemlja koja teži članstvu u Evropskoj uniji, podstaknuta je da uskladu svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ovo su kazali iz Evropske unije za "Dnevni avaz" na upit za reakciju na inicijativu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da se Ambasada BiH u Izraelu prebaci iz Tel Aviva u Jerusalem. 

- Stav EU o premještanju ambasada u Jerusalem je jasan. U skladu s rezolucijom 478 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1980. godine, koja je pozvala sve članice UN-a da presele svoje ambasade u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu nalaze se u Tel Avivu. EU je više puta ponovila svoju čvrstu posvećenost pregovaračkom i održivom rješenju dviju država koje se temelji na međunarodno dogovorenim parametrima i međunarodnom pravu. U svojim zaključcima iz decembra 2017. godine, Europsko vijeće, na nivou šefova država i vlada, ponovilo je da stav EU po pitanju Jerusalema ostaje nepromijenjen. Dugogodišnji stav EU je jasan: pregovorima se mora naći način za rješavanje statusa Jerusalema kao buduće prijestolnice obje države i moraju se ispuniti težnje obje strane - kazala nam je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero-Hernandez.

Ana Pisonero-Hernandez: Stav EU je jasan. Arhiv

Istakla je da je pitanje Jerusalema pitanje konačnog statusa.

- EU je pomno pratila raspravu na nivou Predsjedništva o prijedlogu za premještanje Ambasade BiH u Jerusalem i, kao što znate, prijedlog je odbijen prošle sedmice tokom sjednice Predsjedništva - zaključila je Pisonero Hernandez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.