PRIMLJENI PRVI PACIJENTI

Stomatološke usluge za djecu s autizmom dostupne samo u Tuzli

Zahvati se izvode u općoj anesteziji, a stomatologinja koja je angažirana po nekoliko sati popravlja zube, čisti, vadi, kazala Osmančević-Ahmetbegović

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

22.9.2020

Veliko olakšanje za djecu i roditelje. Avaz

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla djeca s autizmom, cerebralnom paralizom i posebnim potrebama mogu koristiti stomatološke usluge. Nigdje drugo u Bosni i Hercegovini to nije omogućeno, ali zahvaljujući Vladi TK, Ministarstvu zdravstva TK, Zavodu zdravstvenog osiguranja i prvotnoj stomatološkoj praksi, to je moguće u Tuzli.

Prve intervencije

- Zbog pandemije koronavirusa morali smo zaustaviti ovaj projekt. No, ovih dana smo obavili prve dvije intervencije, na sreću djece i roditelja. Imamo striktne higijensko-epidemiološke mjere koje smo u potpunosti ispoštovali. Ovaj projekt je veoma važan jer djeca imaju problema, to njih boli, stvara dodatnu nervozu, ne mogu jesti... - kaže prof. dr Lejla Osmančević- Ahmetbegović, načelnica Klinike za dječije bolesti.

Tretman pacijenata je specifičan. Djeca s autizmom u pratnji jednog roditelja dan ranije dolaze na Kliniku, gdje se obavi što je neophodno.

- Od početka projekta tretirana su 22 pacijenta, a ovo su prva dva pacijenta nakon proglašenja pandemije. Ranije ovo nije bilo moguće jer tercijarni nivo zdravstvene zaštite nema stomatološku službu, a primarni nema anesteziju. Ipak, nađeno je rješenje, a Vlada TK je osigurala 150.000 KM za ove namjene u 2020. godini. Zahvati se izvode u općoj anesteziji, a stomatologinja koja je angažirana po nekoliko sati popravlja zube, čisti, vadi... Potrebno je, dakle, mnogo strpljenja i vještine - naglašava doktorica Osmančević-Ahmetbegović.

Dan ranije

Djeca s autizmom, cerebralnom paralizom ili posebnim potrebama u Kliniku za dječije bolesti dolaze dan ranije. U toku naše posjete razgovarali smo s majkom malene Hane, kojoj su urađene intervencije na zubima.

- Poslije svega dolazi jedno veliko olakšanje - kaže majka koja je u čvrstom zagrljaju držala svoju kćerkicu.

Brojne usluge

U Klinici za dječije bolesti moguće je dobiti usluge specijalističkog pregleda anesteziologa s dijagnostikom, anesteziju, popravak zuba, vađenje zuba, resekciju korijena zuba - apiktomija, liječenje zuba i čišćenje zubnog kamenca. Nakon pruženih usluga UKC Tuzla je obavezan izdati originalan račun, medicinsku dokumentaciju i originalnu saglasnost ZZO TK. U roku od 30 dana ZZO TK izvršit će plaćanje usluga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.