STOMATOLOŠKI FAKULTET

Negirali navode Medicinskog fakulteta o obavezama u organizaciji nastave

Od 1. januara 2019. godine i prihodi od upisnina studenata prestaju biti vlastiti prihodi fakulteta i postaju dio budžeta Kantona Sarajevo

Stomatološki fakultet: Zakonom je reguliran angažman nastavnika na drugoj organizacionoj jedinici. Arhiv

Avaz.ba

22.9.2020

Sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu demantirali su navode iz saopćenja Medicinskog fakulteta u UNSA-e u kojem se traži plaćanje obaveza za nastavu u akademskoj 2018./2019. godini i potpisivanje ugovora za naredne dvije akademske godine.

Reakciju Stomataološkog fakulteta prenosimo u cijelosti.

- Do dana 31.12.2018. godine sve organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu su poslovale samostalno i imale su vlastite računu u poslovnim bankama. Sve organizacione jedinice su od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dobijale mjesečne tranše na ime izvođenje nastave studentima. Dio primljene tranše Stomatološki fakultet sa klinikama je uplaćivao na račun Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a na osnovu potpisanog Ugovora o izvođenju nastave kao volje obje ugovorne strane i Izvještaja o realizovanoj nastavi na Medicinskom fakultetu. Sve obaveze do 31.12.2018. godine, do kada je Stomatološki fakultet sa klinikama primao tranše Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prema Medicinskom fakultetu su uredno izmirene, za što Stomatološki fakultet sa klinikama posjeduje urednu dokumentaciju.

U Ugovoru potpisanom za izvođenje nastave u akademskoj 2018/2019 godine u članu 13. je navedeno da će se u slučaju integracije Univerziteta u Sarajevu  ugovor prilagoditi važećim propisima, 01.01.2019. godine se desila finansijska integracija Univerziteta u Sarajevu.


Dana 01.01.2019. godine sve organizacione jedinice i Rektorat Univerziteta u Sarajevu prelaze na trezorsko poslovanje. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo prestaje isplaćivati mjesečne tranše organizacionim jedinicama (fakultetima) i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu. Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo preuzima obavezu da iz sredstava Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo direktno isplaćuje plaću nastavnom i nenastavnom osoblju Univerziteta u Sarajevu. Takođe, od 01.01.2019. godine i prihodi od upisnina studenata prestaju biti vlastiti prihodi fakulteta i postaju dio budžeta Kantona Sarajevo.

Plaće se isplaćuju na osnovu šiht listi koje se organizacione jedinice i Rektorat dostavljaju Univerzitetu u Sarajevu, koji unosi podatke za isplatu plaća.

Stomatološki fakultet sa klinikama je u nekoliko navrata informisao Univerzitet u Sarajevu i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da prilikom izrade budžeta za 2019. godinu se mora voditi računa da je Stomatološki fakultet sa klinikama iz tranše Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo do 31.12.2018. godine plaćao izvođenje nastave Medicinskom fakultetu, što dalje neće biti u mogućnosti da realizuje, jer nema izvora finansiranja (prestala je isplata tranši i prihodi od upisnina su postali prihodi budžeta Kantona Sarajevo) iz kojih bi mogao to da radi.


U skladu sa članom 118. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo i članom 210. Statuta Univerziteta u Sarajevu regulisan je angažman nastavnika na drugoj organizacionoj jedinici u okviru iste visokoškolske ustanove.

U tom smislu angažman akademskog osoblja se vrši bez zaključivanja ugovora između organizacionih jedinica, a na osnovu zahtjeva dekana organizacione jedinice i odluke Rektora Univerziteta u Sarajevu. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u svom aktu od 13.11.2019. godine koje je uputilo Univerzitetu u Sarajevu, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i svim organizacionim jedinicama na jasan i precizan način ukazalo kako je to pitanje uređeno.


Stomatološki fakultet sa klinikama je postupajući prema uputama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u nekoliko navrata dostavljao zahtjev za angažman nastavnika Medicinskog fakulteta Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu, čija procedura nije provedena do danas.


Gore navedene činjenice iznosimo u cilju istinitog informisanja javnosti na objavljeni tekst saopćenja Medicinskog fakulteta, a u svrhu zaštite digniteta Univerziteta u Sarajevu i Stomatološkog fakulteta sa klinikama, naveli su sa Stomatološkog fakulteta.


Ajanović: Tražit ću pokretanje disciplinskog i etičkog postupka

Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović kazao je za "Avaz" da će tražiti od rektora UNSA-e pokretanje disciplinskog i etičkog postupka zbog klevetanja i neprimjerene komunikacije putem medija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.