ŠTA JE S ISTRAGOM

Uskoro dvije godine od brutalne likvidacije, gdje su ubice sarajevskih policajaca

Ni nova istraga koja je pokrenuta sredinom prošle godine, kako stvari stoje, nije urodila plodom

Prošle godine otkriven spomenik, kao podsjetnik na stravičan zločin. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

23.9.2020

Naredni mjesec, tačnije 26.oktobra napunit će se  dvije godine otkako su na Alipašinom Polju u Sarajevu brutalno likvidirani sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović,  dok su bili na radnom zadatku.

No, do danas, već godinu i 11 mjeseci nisu pronađene njihove ubice niti je Tužilaštvo KS, koje vodi istragu, do sada podiglo optužnicu. Pitanje je hoće li i kada biti i podignuta.

Ni nova istraga koja je pokrenuta sredinom prošle godine nije urodila plodom. Tužilaštvo nema ni nove dokaze, a ni iskazi ponovo saslušanih svjedoka kako stvari stoje nisu bili od pomoći.

Svi uhapšeni Paljani, od Srećka Trifkovića do Miloša Obradova, nalaze se na slobodi iako su u pritvoru proveli skoro devet mjeseci. Sada se sumnjiče za druga krivična djela u RS. 

Adis Šehović i Davor Vujinović: Radili svoj posao. Avaz

Tužioci nemaju čvrste dokaze da su oni direktni izvršioci ovog krivičnog djela, a istražitelji na terenu za sada nemaju ni nove tragove. Iako svi tragovi vode prema RS, niko ne zna gdje su i ko su ubice sarajevskih policajaca i šta je bio stvarni motiv ubistva te je li se zaista radilo o pokušaju krađe vozila. Da dokazi postoje, optužnica bi davno bila podignuta.

Indikativno je da već skoro dvije godinei nikada nije pronađeno ni vozilo, crni Seat Leon, iz kojeg su ubice pucale. Nema ni puške, kalašnjikova iz kojeg su ispucane na desetine metaka. Nije pomogla u istrazi ni pronađena čahura koja je vještačena.

Prema svemu sudeći, istraga, osim što tapka u mjestu, mogla bi doživjeti fijasko.

Država sve što je uspjela uraditi, podigla im je spomenik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.