VIDEOKONFERENCIJA

Džaferović sa Satlerom i ambasadorima država članica EU razgovarao o evropskom putu BiH

Posebna pažnja posvećena je rješavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije

Džaferović i Satler na jednom od ranijih sastanaka. Arhiv

Avaz.ba

23.9.2020

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa ambasadorima država članica Evropske unije i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Teme razgovora vođenog putem videokonferencije bile su evropski put Bosne i Hercegovine, regionalna saradnja i politički odnosi u našoj zemlji.

Posebna pažnja posvećena je rješavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da je vitalni interes BiH da se što prije ispune svi prioriteti iz Mišljenja Evropske komisije, te da su od kraja aprila do danas napravljeni značajni iskoraci, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, formiranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i pokretanja reformi javne uprave.

Predsjedavajući Džaferović je informirao ambasadore da se čine dodatni napori kako bi se ubrzano riješila pitanja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, te usvojena Strategija za procesuiranje ratnih zločina.

Predsjedavajući Džaferović je informirao ambasadore EU o stavu Predsjedništva BiH koji se odnosi na tzv „Mali Šengen“. Naglasio je da će svaka inicijativa koja doprinosi ekonomskom napretku i boljim odnosima u regionu imati podršku, ali da je bitno da taj proces bude pod okriljem Evropske unije i njenih institucija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.