POTPISAN UGOVOR

Europe House u Sarajevu: Novo mjesto susreta će približiti građane BiH Evropskoj uniji

Ambasador Satler je uručio idejni projekat za nove prostorije gradonačelniku Sarajeva

Lokacija u samom centru grada. Delegacija EU

Avaz.ba

23.9.2020

Europe House u Sarajevu, u historijskoj zgradi Vječne vatre u srcu grada, postat će novo mjesto susreta kulture, akademske zajednice, umjetnika i svih građana koji žele približiti Bosnu i Hercegovinu Evropskoj uniji.

Ugovor o zajmu za nove prostorije Europe House danas su u Sarajevu potpisali ambasador Johan Satler (Johann Sattler), šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Dio Evropske unije

Ambasador Satler čestitao je projektnom timu te naglasio da je potpisivanje zvaničnog ugovora važan korak ka približavanju Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine.

- Ovo je odlična lokacija, u samom srcu grada. Evropska unija je u srcu svih građana Bosne i Hercegovine koji se žele pridružiti našoj Uniji. Vi ste dio evropskoj kulturnog i naravno geografskog prostora i jednoga dana ćete biti dio Evropske unije. Ova lokacija za naše nove prostorije u samom centru grada je pravi pokazatelj toga. Vjerujem da će ovo mjesto biti otvoreno za sve građane, studente, akademsku zajednicu i umjetnike. Bit će to pravi centar za sve građane koji žele biti dio Evropske unije i koji žele osjetiti šta to znači biti dio Evropske unije - istakao je ambasador Satler.

Potpisan ugovor. Delegacija EU u BiH

Ambasador Satler je uručio idejni projekat za nove prostorije gradonačelniku Sarajeva, tom prilikom pozivajući na bližu saradnju i uključenost u osiguravanje uspješne realizacije projekta. Obnovljena zgrada Vječne vatre će tako postati trajnim domom nove Europe House i uprave i institucija Grada Sarajeva, nastavljajući uspješnu saradnju Evropske unije sa lokalnim upravama širom zemlje u cilju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i omogućavanja građanima uživanje u svim prednostima punog članstva.

Aktivnije učešće građana

- O važnosti i historijskom činu ovog trenutka će govoriti vrijeme ispred nas. Grad Sarajevo i institucije grada dobijaju trajan smještaj u ovoj prelijepoj zgradi u samom srcu Sarajeva. Više od dvije godine smo radili na realizaciji ove ideje i čestitam projektnom timu. Ovo će zasigurno biti sjedište Grada Sarajeva onako kako to on zaslužuje. Još jedna važna informacija je da smo mi prvi organ uprave u BiH koji će dijeliti krov sa Evropskom unijom. Grad Sarajevo će vrijeme koje je pred nama uložiti da postanemo dio velike zajednice Evropske unije - rekao je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Vrata nove Europe House u Sarajevu bi se trebala otvoriti tokom obilježavanja Dana Evrope, 9. maja 2021. godine te jačati prisustvo Evropske unije i omogućiti aktivnije učešće građana Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija.


Odlična saradnja grada i Delegacije EU - Avaz
Ambiciozan projekat - Avaz
Projekat od koristi za sve građane - Avaz
Satler i Skaka potpisali ugovor - Avaz
Zgrada u centru dobija novu funkciju - Avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.