MANJA KONZUMACIJA

Korona smanjila uvoz alkohola u BiH, 3,3 miliona litara manje

Za osam mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno alkohola u vrijednosti od 116,1 milion maraka

A. Č. / Avaz.ba

I ove godine smo popili najviše piva

Foto: ILUSTRACIJA


Da je u jeku pandemije virusa korona smanjena konzumacija alkohola u BiH, najbolje pokazuju podaci da je za osam mjeseci ove godine uvezeno alkohola u vrijednosti oko 104,8 miliona maraka, što je za 11,3 miliona KM manje u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za osam mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno alkohola u vrijednosti od 116,1 milion maraka. 

Kada se to preračuna u količinu, od početka godine uvezeno je nešto više od 108,9 miliona litara raznih alkoholnih pića, dok je prošle godine u istom periodu to iznosilo 112,2 što je za preko 3,3 miliona litara manje.

Po običaju, i ove godine smo popili najviše piva, pa je u ovom periodu uvezena čak 99.721 tona piva, ukupne vrijednosti 91,6 miliona KM, a najviše smo ovog pića uvezli iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, pišu Nezavisne.

Na drugom mjestu po uvozu, a samim tim i po potrošnji, su vina.  U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je 4.077 tona, ukupne vrijednosti 14,9 miliona KM. 

Vino je najviše uvoženo iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Francuske, Slovenije, Španije.

Više o temi Uvoz

AGENCIJA ZA STATISTIKU BIH
U BiH izvoz u osam mjeseci pao za 14 posto, a uvoz za 17 posto
NA VRH

Podijeli članak na