INTERVJU

Ambasador Koč za "Avaz": Autoput Sarajevo - Beograd će stabilizirati regiju

Projekt izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, osim ekonomske i socijalne koristi, dovest će i do učvršćivanja mira

Koč: Pandemija sve zakočila. Avaz

Razgovarao: Miralem Aščić / Avaz.ba

24.9.2020

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč (Koc) u intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o projektu izgradnje autoputa kojim će se povezati Sarajevo i Beograd, ekonomskoj saradnji dviju država, pandemiji koronavirusa, ali i odluci Vijeća ministara BiH da konačno otvori granicu za državljane Turske.

Različite etape

Koč kaže da Turska, kao inicijator projekta o izgradnji autoputa, pažljivo prati proces do kojeg je stigao vrlo važan projekt, koji se sastoji od različitih etapa između Sarajeva i Beograda.

- Ovaj projekt kojim će se Sarajevo i Beograd povezati jednim prstenom, osim ekonomske i socijalne koristi, dovest će do učvršćivanja mira i stabilnosti u regiji, što je i bio temeljni cilj Turske u donošenju ove inicijative - kaže Koč.


Koč: Važna stabilnost regije. Avaz

Dokle se došlo s realizacijom projekta izgradnje autoputa?

- Tokom posjete našeg predsjednika Beogradu, u oktobru prošle godine, u prisustvu predsjednika Srbije i članova Predsjedništva BiH, građevinski radovi u okviru projekta su zvanično započeli. U proteklom periodu COVID-19 pandemija, sa svojim negativnim utjecajem na globalnom nivou, nažalost, dovela je i do zastoja u radovima na autoputu Sarajevo - Beograd. S druge strane, u trenutnoj fazi će se radovi na eksproprijaciji trase autoputa nastaviti i vidimo da se taj proces prati.

Je li se izgradnja autoputa mogla ubrzati?

- Kao što je naglasio i ministar prometa i komunikacija BiH, vjerujemo da će zastoji u tom procesu biti prevaziđeni što je prije moguće. S druge strane, realizacija ovog projekta će ne samo povećati regionalnu saradnju već će dati i primjer u kontekstu budućnosti BiH da Predsjedništvo BiH, u kojem su predstavnici tri konstitutivna naroda, može zajedničkim odlukama realizirati inicijative, što će predstavljati značajno ulaganje u prosperitetnu i stabilnu budućnost države.



 Mnogo se govorilo o načinu finansiranja ove dionice. Je li odlučeno s koliko će novca Turska biti uključena u ovaj projekt?

- Intenzivno se radilo na razvijanju ideje i pravne podloge za ovaj projekt. Što se tiče finansiranja projekta, nastavit će se aktivnosti i konsultacije s relevantnim institucijama BiH o ovom pitanju. Turska, kao zemlja koja stoji uvijek i u svim okolnostima uz BiH, nastavit će pružati podršku u realizaciji ovog za BiH značajnog projekta. Usredotočeni smo na realizaciju autoputa što je prije moguće i na ekonomske, socijalne i strateške dobiti koje će on donijeti vašoj zemlji.

Kako biste ocijenili saradnju BiH i Turske na ekonomskom planu?

- Naš pristup trgovini nije isključivo u cilju ostvarivanja ekonomske koristi, već u davanju prioriteta razvoju BiH. Diversifikacija trgovinskih poglavlja, uključujući i crveno meso, proizvod je ovog pristupa. Razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa između dvije zemlje među našim je prioritetima. U BiH imamo turske investicije koje zapošljavaju na hiljade ljudi. Zajedno s vlastima radimo na povećanju investicijskih kapaciteta i osiguranju povoljnih uvjeta za nove investitore iz naše zemlje.


Strateške dobiti

Je li BiH zakasnila s otvaranjem granica za državljane Turske?

- Odluka Vijeća ministara, iako sadrži određen uvjet, ima veliki značaj. Ova odluka ne samo da doprinosi jačanju ekonomije BiH u više oblasti, a s turizmom i sektorima usluga povezanim s turizmom na čelu, već i dobiva na značaju s aspekta operacija kompanije „Turskih Airlines“, koja u ovim posebnim uvjetima održava sve destinacije bez prekida i time, ako se tako može reći, u ovim izvanrednim pandemijskim uvjetima preko Istanbula povezuje Sarajevo s cijelim svijetom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.